Започва кампания за запазването на ценните стенописи на Сеславския манастир



svetini1На 6 април фондация „Покров Богородичен", с подкрепата на Софийската света митрополия и на Столичната община, ще представи кампанията СВЕТИНИ, посветена на запазването на фреските на Сеславския манастир „Св. Николай Мирликийски". Събитието ще се състои тази събота от 18 ч. в столичната книжарница "Къща за птици" (ул. Проф. Асен Златаров 22).

Сеславската света обител принадлежи към манастирите от т. нар. Софийско Светогорие. В запазения манастирски храм все още могат да се видят прекрасни стенописи, датиращи от началото на ХVII век, за които се предполага, че са дело на прочутия иконописец и храмостроител свети Пимен Зографски и на негови ученици. Днес обаче в манастирската църква цари разруха и дух на изоставеност. Целта на кампанията е да събере средства за консервация и реставрация на средновековните фрески  и така тази светиня да се съхрани за поколенията.

Нека помогнем ценните стенописи на Сеславския манастир да възвърнат предишната си слава и красота!

В рамките на кампанията ще бъде представена и книгата с есета на Цветанка Еленкова „Български фрески: празник на корена", посветена на стенописите от манастирите на Софийското Светогорие, както и ще бъде открита изложба с фотографии на български фрески.
 

svetini3


Дарения за кампанията СВЕТИНИ за запазване на фреските на Сеславския манастир се набират по сметка: Общинска банка IBAN: BG53 SOMB 9130 1027 9408 01.

Дарение чрез PayPal:

svetini2

 

На снимката: „Къпалнята Витезда", стенопис от Сеславския манастир. Фотограф: Джонатан Дън

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...