За социалната дейност на БПЦ, за лишените от свобода и… монашеската броеница


Източник: БНТ


Предаването за православна публицистика и култура “Вяра и общество” се излъчва всяка неделя по Канал 1 от 9.30 ч. и всеки понеделник по Сателитния канал “ТВ България” от 19.00 ч. 

Основната тема в предаването тази неделя (29 януари) е посветена на липсата на официална концепция за социална дейност в Българската православна църква и дейността на отделни свещеници, които въпреки това от години полагат грижа за бедните и нуждаещите се.

Част от жителите в търновското село Драганово се обръщат към личния си лекар с “отче-докторе”. И не може да е иначе, защото отец Йоан и д-р Иван Ж. Иванов са един и същи човек. За служението на монаха, който е решил да остане верен и на лекарската си професия, разказва един от репортажите в поредния брой на “Вяра и Общество”, който се излъчва тази неделя (29 януари). Основната тема в предаването е посветена на липсата на официална концепция за социална дейност в Българската православна църква и дейността на отделни свещеници, които въпреки това от години полагат грижа за бедните и нуждаещите се.

Специален репортаж разказва за кухнята за бедни, организирана от свещеник Димитър Вукадинов в храм “Св. Георги” в столичния квартал Дървеница. Гост в студиото е протойерей Николай Георгиев, предстоятел на софийската църква “Св. Параскева” и капелан на Централния Софийски затвор. Зрителите на предаването ще чуят свидетелства на лишени от свобода за това как вярата в Бога и седмичните богослужения в затворническата църква “Св. Анастасия” им помагат да намерят утеха и да осъзнаят грешките си.

В специален материал зрителите на “Вяра и Общество” ще видят как отец Яков от Руенския манастир “Св. Йоан Рилски” плете монашеска броеница и разказва за нейното предназначение. Според духовника, броеницата, сплетена от вълна, прилича на малко въженце, но то може да спаси цял човешки живот – ако се използва по предназначение и всяко нейно зрънце отброява постоянното изричане на Иисусовата молитва.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...