Излезе от печат книгата „Кръстът и Кремъл“



Вече може да намерите на книжния пазар новото предложение на издателство „Омофор“ – „Кръстът и Кремъл“, с което се надяваме да заинтригуваме не само специалистите по църковна история. Книгата би могла да бъде своеобразен тест за обективността на нашето познание върху историята на Руската православна църква от зараждането й до наши дни, отношенията между Църква и държава, руското богословие и религиозна мисъл. 

Изложени са интересни данни относно чувствителни теми като Руското православие и Западът – влияния, конфликти и заплахи, икуменически връзки, униатски договори. В стремежа да представи цялостен и обективен поглед върху религиозния живот в Русия авторът изяснява и въпроса за религиозното дисидентство в СССР, както и проблема сектанство в Русия и много други теми, които не са задълбочено изследвани у нас.

Книгата представлява кратка история на Православната църква в Русия. Нейната основна задача е да даде цялостна картина и обективен поглед върху ролята на Църквата в отношението на Русия със Запада. Като следва хронологически историческите събития от X век, от Покръстването до днес, книгата се занимава със сериозни богословски теми, като отношенията между държавата и Църквата, ролята на монашеството, както и руската религиозност и теология.

Авторът Томас Бремер е професор по теология и история на Източната църква към католическия факултет на Университета в Мюнстер.

Поръчай книгата >>>

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...