Каменна икона на Божията майка ще краси Басарбовската обител



Утро, Ruse NEWS

Икона на Света Богородица с младенеца изработи специално за новия градеж в Басарбовската света обител майсторът-каменоделец Стефан Мръзеков. Оригиналът е създаден от гръцки иконописец преди векове и заради пищността на мантията на Божията майка е харесан от проектантите на бъдещия храм под скалната църква.

Иконата е изработена от врачански варовик, или както го наричат специалистите – български мрамор. Лично аз много харесвам този камък за работа, тъй като има фина структура и могат да се правят малки детайли до прецизност по повърхността му, споделя майсторът. Изображението на Божията майка е с размери 40/30 сантиметра и релефът дава възможност да разкрие променливата си красота в зависимост от светлината и ъгъла, под който се гледа. Повече от два месеца непрекъснато взиране в детайлите е струвало на каменоделеца изработването на иконата.

Майсторът Стефан Мръзеков вече е познат на ценителите с двете икони, които направи специално за параклиса в Червен. Негово дело са и възстановките на каменните орнаменти на старите русенски сгради по централните улици. Освен да вдъхва живот на камъните, той от години провокира фантазията и уменията си с миниатюри от дървен материал.

Една от сполучливите ми работи съм нарекъл "Клюкарки" – две жени си говорят през плетен стобор, и я направих, докато пътувах по влаковете, споделя Стефан Мръзеков. Впрочем нетрадиционната му фамилия идва от тревненските колиби, които по него край наричат "мръзеци". Дедите на майстора са се преселили в плодородния русенски край, но са запазили и предали в поколенията усета си за красота и майсторството на ръцете си.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...