Кръщение преди Кръста



В първата ни среща за Новата година на 4 януари,  във „Вяра и общество“ ви предлагаме:

  • Християнството като уникална религия – защо Бог е почитан в три лица? Защо на 6 януари Църквата възпоменава Богоявление? Защо Иисус Христос извършва очистително измиване във водите на река Йордан, при положение че е Син Божий, т.е. безгрешен? Защо в славяноезичните православни църкви това събитие е известно като Кръщение Господне, докато неговият гръцки термин – Ваптизма, означава «умиване». Кое кара светите братя Кирил и Методий да преведат по този начин думата и защо говорят за Кръ-щение преди Кръста? Отговори на тези и други въпроси Горан Благоев ще търси в разговор със свещеник Людмил Петров.
  • Утринната звезда, която предвещава идването на Спасителя – разказ за св. Йоан Предтеча и Кръстител
  • Празникът на Тримата крале – за една популярна традиция в католическия свят, но малко позната в България, разговаряме със свещеник Пламен Гечев. Ще научим защо Катотолическата църква специално чества на 6 януари тримата източни мъдреци, дошли да се поклонят пред новородения Младенец. Ще разберете кога и защо тези мъдреци се превръщат в «царе» и получават имена.
  • Предизвикателството да пресъздадеш образа на Царя-Покръстител – 40 дни след кончината на именития наш актьор Стефан Данаилов, си спомняме за него с материал от архива на предаването: гостуването му през април 2007 г. по повод 1100 г. от успението на св. Цар Борис-Михаил Покръстител. Тогава, пред камерата на «Вяра и общество» Ст. Данаилов разказа спомените си за превъплъщението му в главната роля на двусерийния игрален филм «Борис І».

Очакваме ви, както обикновено по БНТ 1, и тази събота, 4 декември от 14.00 ч.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...