Маестро Димитър Димитров получи званието „протопсалт“



В Неделя на Православието, след празничната св. Литургия в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ със званието „протопсалт“ на Българската православна църква бе удостоен доц. Димитър Димитров.

Поводът е 75 години от неговото рождение и 40-годишнина от служението му като диригент на хора при патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“. За неговите постижения маестро Димитров бе удостоен и с ордена „Св. ап. Карп“- първа степен, който му бе връчен от Старозагорския митрополит Киприан.

Доц. Димитър Димитров е роден през 1943 г. в София и от ранна възраст израства с православното църковно песнопение, тъй като неговите родители – силно вярващи и музикално надарени – са участвали в братствения хор на митрополитската катедрала на София “Св. Неделя”. Завършил е Софийската духовна семинария през 1963 г. и Духовната академия (сега БФ на СУ) през 1969 г.

От рано започва своето творческо и професионално развитие в църковната музика. От 1965 до 1975 г. е хорист в столичния катедрален храм “Св. Неделя”, а по-късно е помощник-диригент на мъжкия хор при храма. Между 1966 и 1970 г., успоредно със следването си в Духовната академия, той учи като извънреден ученик в Държавното музикално училище в София, а от 1972 до 1977 г. следва задочно Теоретичния факултет на БДК, специалност музикална педагогика. През 1968 г. става съосновател и художествен ръководител на Камерен ансамбъл “Йоан Кукузел Ангелогласния”, а през годините 1971-1977 е хорист в Камерния хор на Българската държавна консерватория.

В началото на 1978 г. с решение на Св. Синод на БПЦ е назначен за преподавател по църковна музика в Духовната академия и за главен диригент на смесения хор при патриаршеската катедрала “Св. Александър Невски”, какъвто е и до момента.

От 1987 до 1990 г. ръководи Представителния смесен хор на Врачанската света митрополия. В периода 1999-2002 г. доц. Димитров е лектор по църковна музика в Пловдивския университет, филиала “Любен Каравелов” в гр. Кърджали, а от 2001 до 2004 г. е лектор по “Богослужебен ред” в Държавната музикална академия, София.

През 1991 г. по време на Първия фестивал на Българската култура в Бад Вьорисхофен (Германия) доц. Димитър Димитров става съосновател на Международното немско-българско културно дружество, интегрирано през 1995 г. в Международна фондация “Европейски форум”. Той е и съосновател и председател на журито на Международния фестивал за православна музика “Св. Богородица – Достойно есть”, Поморие. Многократно е член на жури на Международния конкурс за ортодоксална музика в гр. Хайнувка (Полша).

Като богослов и преподавател доц. Димитър Димитров респектира със своята компетентност в областта на православната църковна музика и богослужение. Воден от дълбоката си вяра за мисията на всеки преподавател, той предава на младото поколение богослови и свещенослужители своите знания, умения и любов към църковнопевческата ни православна традиция, за да се съхрани тя и пребъде.

Цялата творческа дейност на доц. Димитър Димитров, белязана с неговия изключително фин и верен усет за автентичност, го нарежда сред най-значителните съвременни хорови диригенти.

 

Източник: mitropolia-sofia.org

Текст и снимка: Весела Игнатова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...