Министър Стефан Данаилов ще бъде на освещаването на паметник на светите братя Кирил и Методий



 

Източник: Агенция Фокус

Министърът на културата проф. Стефан Данаилов ще присъства на 11 май на освещаването на паметник на Светите братя Кирил и Методий в Русе, съобщиха от пресцентъра на министерството.
Паметникът на Кирил и Методий е дар от „Приста ойл” АД с управители братята Атанас и Пламен Бобокови за град Одеса и за българската общност в Украйна.
Тържественото освещаване в Русе се прави преди изпращането на скулптурата за Одеса. Избран е денят 11 май, защото на тази дата Българската църква чества Светите братя равноапостоли Кирил и Методий.

 

Тържеството започва в 12.00 ч. в петък, 11 май, на площада пред Русенската опера. Русенският митрополит Неофит ще благослови паметника.
На освещаването в Русе са поканени губернаторът и митрополитът на Одеска област. Слово за живота и делото на братята Кирил и Методий ще изнесе професор Георги Бакалов, заместник-ректор на Софийския университет „Св. Климент Охридски”. За българите в Украйна и значението на този дар за българската общност в Одеса ще говори доц. Елена Налбантова, преподавател по български език и литература във Великотърновския университет и бивш преподавател в Одеския университет. Представителни групи от русенските училища ще участват със специална програма.
Тържественото откриване на паметника в Одеса ще се състои на 26 май от 12.00 часа. Българската делегация от гости ще бъде водена от вицепремира и министър на образованието и науката Даниел Вълчев и ще включва депутати от Комисиите на образованието и културата, писатели, журналисти, ректори на висши учебни заведения, директори на фондации и обществени организации, дипломати и политици.
Автор на бронзовите фигури на светите братя, създатели на славянската писменост, е скулпторът Валентин Василев, спечелил конкурс, обявен от „Приста ойл” през миналата година. Скулптурата е изпълнена от бронз и е висока 2,40 м. Паметникът ще бъде разположен пред хуманитарния корпус на Одески национален университет „И. И. Мечников” с ректор академик В.А. Смынтына и адрес: град Одеса, „Французкий булварь”, 24/ 26.
Одеският университет е своеобразен културен и духовен център за българската общност в Украйна и бесарабските българи. С висшето училище е свързан живота на видни български възрожденци и творци като Христо Ботев, Иван Вазов, Алеко Константинов, Любен Каравелов. В Ришельовский лицей, който през 1865 година е бил в Одески университет, образованието си получават и Найден Геров, Иван Богоров, Добри Чинтулов и бащата на Христо Ботев – Ботьо Петков. Днес в катедра „Българска филология” се обучават 80 студенти, предимно бесарабски българи.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...