Монсеньор Христо Пройков: Броят на вероизповеданията расте заради политиката на толерантност



Фокус

Нарасналият брой на регистрираните вероизповедания в България е резултат от политика на държавата, която е и политика на Европейския съюз за толерантност към религиозните общности. Това каза епископ Христо Пройков, председател на Епископската конференция на Католическата църква в България.

Според него това е част от действителността, в която живеем. “В България винаги е имало и днес има, една търпимост и толерантност между религиозните общности, търпимост между различните вероизповедания”, каза още монсеньор Христо Пройков. Той допълни, че пример за религиозната търпимост е град София, където наред с православния храм в центъра в близост са и храмовете на католическата църква, на юдеизма и исляма. “Това е един нагледен пример, който не може да се види във всяка столица”, смята той. Епископ Христо Пройков допълни, че обучението по религия е един естествен начин всеки един човек, който принадлежи към една религиозна общност, да опознае другите, защото само така може да сравни и оцени различните.

По това, което Православната църква има като постановка по отношение въвеждането на религиозно обучение в училищата, мисля, че нашите възгледи и становища са много близки. По думите му становището на Католическата църква е да има религия като предмет в училище, но не под формата на общообразователен предмет. Според монсеньор Пройков един такъв предмет винаги ще има място в българското училище, тъй като много години е отсъствал. “В България има една безпросветност по отношение на религията и изобщо към принадлежността ни към християнската религия. Един такъв предмет има място в светска институция, каквато е училището”, допълни още той. Според него познаването на религиите може да подобри диалога с всички хора, независимо каква религия изповядват. “Като една християнска нация, би трябвало християнството да залегне като учение в България”, смята монсеньор Пройков.
Според епископ Христо Пройков разграничаването на различните вероизповедания в предмета “Религия” е въпрос на решение на компетентните органи. Той допълни, че там където има възможност за сформиране на група ученици, Католическата църква винаги е готова да подаде ръка.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...