Изложба на НИМ в Одрин



News bg

На 17 декември за Одрин замина екип на Националния исторически музей, който с дарени от музея и Съюза на тракийските дружества експонати и витрини ще подреди в женското отделение на българския храм "Св.Георги" постоянна музейна сбирка за българското присъствие в Одринска Тракия.

Музейната сбирка ще бъде открита на 7 януари 2008 г. от министъра на културата проф.Стефан Данаилов.

"На практика това ще бъде първият задграничен филиал на НИМ" – заяви директорът на музея проф. Божидар Димитров, като си пожела – "Тази година в Одрин – догодина в Охрид".

В същото време със заповед на министъра на културата Стефан Данаилов за управление на НИМ бе предаден храма "Св.Теодор Тирон и Теодор Стратилат" в село Добърско, Разложко. Храмът, кръстен на двама особено почитани от българите през Средновековието военни светци според местно предание е построен от войниците на цар Самуил. Той е бил богато изографисан през 1614 г. В него е и прочутото сред търсачите на НЛО изображение на възкръсващия "Христос" в тяло, приличащо много на съвременна космическа ракета.

"Това е достоен за мен коледен подарък от министъра", коментира Божидар Димитров.

В предходните години получих за управление Боянската църква, Св.40 мъченици, Земенския манастир. С помощта на обществото и Министерството на културата оправих всичките им проблеми, отбелязва още историкът. Имам вече църкви и манастири за една епископия, продължава Димитров. Затова се замислям дали да не възстановя "Българската автокефална архиепископия" със седалище в Охрид. Тя е учредена от светско лице – император Василий ІІ в 1019 г. и ликвидирана пак от светско лице – турския султан в 1767 г. Затова може да бъде възстановена пак само от "светско лице", какъвто съм аз, заявява още Димитров.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...