Народната библиотека посрещна дигитално факсимиле на Лондонското Евангелие



 

Дигиталното факсимиле на Четвероевангелието на цар Иван Александър, известно като Лондонското Евангелие бе представено в 17 часа в Народната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий". Дигиталното факсимиле е посветено на 650-годишнината от създаването на Евангелието и на приемането на България в ЕС. Електронната версия на уникалния книжовен паметник е снабдена с технология за разлистване на страниците и дава възможност за реално и двойно увеличение на текста и миниатюрите, а това е от огромно значение за изследователите. Дело е  на изследователката Екатерина Димитрова, която от 1989г. до 2005 г. във Великобритания изследва древния ръкопис. Заснемането му е извършено от специалисти на Британската бибилиотека.

 

Четвероевангелието на цар Иван Александър е изключителен книжовен паметник на българския духовен и културен ренесанс, разкриващ значението на Търновската школа през 14-и век. Поръчано е от цар Иван Александър през 1355 г., и е създадено само за една година от анонимни художници и монаха писнописец Симон. То съдържа 268 пергаментови листа с текста на четирите канонически евангелия. Украсено е с 367 многоцветни миниатюри, в които са изобразени 600 сцени от живота на Сина Божий. Това го прави един от най-прекрасните писмени паметници на българското средновековно изкуство. В началото на фолио 2v-3 се намира известният на всички портрет на царската фамилия. В евангелската визуална история са включени още пет портрета на цар Иван Александър.
Четвероевангелието на цар Иван Александър е от групата на най-богато украсените Евангелия, преди него има още само две изработени в Константинополския манастир "Студит" през единадесети век. За сметка на това този паметник на християнското изкуство става модел за няколко по-късни ръкописа, запазени в Руския манастир "Покровски събор" и в Сучавскиям манастир в Молдова.
При разрушаването на Търново през 1393 г. Четвероевангелието на цар Иван Александър оцелява и в началото на 15-и век е откупено от молдовски владетел, съименик на българския цар. След това е пренесено може би през 17 век в манастир "Св. Павел" – Света гора. През 1837г. при гостуването си на Атон английският библиофил Робърт Кързън успява да го получи като подарък, който е се превръща в най-ценния антикварен документ от колекцията на лорд Кързън. Това е така докато дъщеря му – баронеса Зош го дарява официално през 1917 г. на Британския музей и библиотека. Днес Четвероевангелието на цар Иван Александър е сред най-ценните ръкописи от сбирките на Британската библиотека, съхранявани в новата сграда на библиотеката в Сент Панкрас, Лондон.

Оригиналът на Лондонско Четвероевангелие е излаган два пъти в България – в криптата на храма “Св. Александър Невски” и в Националния исторически музей.

{mosimage}

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...