На празника на св. Иоан Рилски в Рилската света обител


пресфото: БТАИзточник: БТА; БНР

Архиереи и миряни се поклониха пред нетленните мощи на всебългарския светец и покровител свети Иоан Рилски Чудотворец. Варненският и Великопреславски митрополит Кирил води празничната света литургия в манастирския храм в съслужие с други владици и игумена на светата Рилска обител епископ Евлогий. В нея участваха също гръцки и румънски духовници.

Празникът на св. Иван Рилски – българският светец покровител и молитвен застъпник, отново събра хиляди миряни в основания от него манастир в Рила планина. Боголюбиви християни от близо и далеч дойдоха да почетат великото духовно дело на основателя на манастира и да се поклонят пред неговите нетленни мощи.

Този ден за мен е изключителен, както за всеки вярващ българин, защото това лято се навършиха 1060 години от успението на св. Иоан Рилски, каза игуменът на манастира епископ Евлогий. Рилският светец е духовен стълб не само на православието в България, но и на цялата православна църква, посочи дядо Евлогий.

"В тази горска Рилска пустиня той наистина става духовен фар с много вяра, с много молитва към Бога. На тази пустиня той се утвърждава като първият служител на Бога и на църквата и дава истински пример как трябва да живее един духовник и християнин", каза епископ Евлогий. С много духовни усилия, с молитва и пост той стига до такова съвършенство, че днес Рилската пустиня от миналото се е превърнала в духовна градина за България. Варненският и Великопреславски митрополит Кирил води празничната Света литургия в манастирския храм. В нея участваха още Неврокопският митрополит Натанаил, Великотърновският Григорий, Русенският Неофит, Плевенският Игнатий, епископите Павел и Евлогий. Гръцки и румънски духовници също участваха в службата. По традиция днешното празнично богослужение бе предшествано от нощно бдение. На него присъства и проф. Иван Желев, директор на дирекцията по вероизповеданията при Министерския съвет.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...