Нобелова номинация на БПЦ за спасяването на българските евреи



Тази събота във „Вяра и общество”

В този брой ви предлагаме:

  • Българската православна църква се оказва единствената верска институция, намираща се териториално под контрола на Хитлер, която открито заявява своята позиция срещу избиването на евреите, пращането им в лагерите на смъртта и в крайна сметка успява да ги спаси. Затова евреи номинираха БПЦ за Нобел за мир. За мотивите, чувствата, спомените, макар и през поколение, за обичта и признатилността, за живота и смъртта, за опозицията срещу номинацията и очакванията този път тя да успее – чуйте мислите на събеседниците на Горан Благоев в студиото на предаването – доц. Албена Танева, социолог, Лъчезар Тошев, вносител на първата Нобелова номинация, по скайпа от тел Авив – адвокат Моше Алони, вносител на настоящата номинация и от Испания писателят Леа Коен.    

Очакваме вашите мнения и въпроси предварително на страницата ни във фейсбук „Вяра и общество”, на електронния ни адрeс viara@bnt.bg или на страницата на предаването в сайта www.bnt.bg. По време на излъчването ни, директно в ефир може да позвъните на телефони 02/ 9 444 999 и 02/ 814 2551. 

  • Вярата през погледа на децата – репортаж за конкурса на Националния съвет на религиозните общности „Вярата – мечта за по-добър свят”. 
  • „Готово е сърцето ми” – за книгата на майка Мария (Скобцова), една еманципирана рускиня, поетеса, свързана с големите имена на руския „Сребърен век”,   преживяла Революцията от 1917 г., емигрирала в Париж, посветила се на Евангелието, приела монашество, екзекутирана в нацистки концлагер през 1945 г.,  канонизирана за светица от Цариградската патриаршия през 2004 г. – какви духовни послание крие нейната биография ще научим от Андрей Романов, един от преводачите на книгата. 
  • Св. Петър, цар Български и Сретение Господне – анонс за два предстоящи празника 

Гледайте ни тази събота. Започваме точно в 17.00 ч. 

Екипът на „Вяра и общество”

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...