Църковният резил с избора на епископ-масон за кандидат-митрополит



Тази неделя във „Вяра и общество”

Тази неделя предаването ни е посветено на темата, която разбуни православната общност у нас – изборите за нов Доростолски митрополит. В материал, който подготвихме заедно с кореспондента на БНТ в Силистра Маргарита Иванова, ще видите как епархийски избиратели заявяват, че няма нещо, което да ги притеснява в биографиите и на двамата епископи, спечелили най-много гласове. Ще чуете и мнението на силистренци, повечето от които смятат, че изборите са манипулирани, така че да се „избере най-скромния и най-слабия, с когото духовниците в епархията да си правят каквото искат”. 

Разбира се, има и коментари на синодални архиереи, които са категорични, че няма основание за касиране на изборите. От интервютата обаче става ясно, че не всички митрополити познават добре качествата на двамата кандидати, между които трябва да избират. „Основната вина за този случай носи Светият синод още с подготовката на листата с достоизбираемите епископи на БПЦ, която, както се вижда, е съставена без каквито и да е критерии” – коментира специалният гост на „Вяра и общество” доц. Дилян Николчев, преподавател в Богословския факултет в София. Анализирайки фактите около проведените избори в Силистра, той заявява, че се повтаря прецедентът с изборите за Пловдивски митрополит, като нещата се нагласяват така, че винаги единият от двамата с най-много гласове да се окаже неизбираем на решителния втори тур – т.е. при синодалното гласуване.

В предаването ще чуете и едносричните обяснения на Левкийския епископ Павел дали обвиненията, че е масон, отговарят на истината. За разлика от него, синодалните митрополити бяха доста по-словоохотливи и припомниха, че отговорност за неговото поведение носи духовният му старец Старозагорският митрополит Галактион. Той отдавна бил натоварен да провери доколко верни са обвиненията, че духовното му чедо епископ Павел е член на масонска ложа, но доклад в Светия Синод все още нямало. На въпроса на „Вяра и общество” Старозагорският владика отговори с обичайното си: „Да сте живи и здрави!..”

Тази неделя „Вяра и общество” отново е с нов начален час на излъчване – 10.20 ч eдновременно по БНТ 1 и БНТ Сат. Повторенията на предаването са на 25 януари от 2.05 ч сутринта по БНТ 1 и от 6.15 ч по БНТ Сат.

От неделя (24.01.) на обяд може да ни гледате и на електронния адрес на Българската национална телевизия – www.bnt.bg – на страниците на „БНТ Продукции" в раздел „Религия и История".

Горан Благоев, автор и водещ на предаването

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...