Нова книга беше представена във Велико Търново



В Православния център на Великотърновския университет беше представена книга за апологетиката на християнския образ.

На 14 януари 2010 в Православния центъра на Православния богословски факултет при ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” с голям интерес бе посрещнато представянето на книгата на д-р Юлиян Великов „Словото за Образа. Теодор Абу Кура и свети Кирил Философ и защитата на светите икони през девети век (патрологично осветление)”.

Юлиян Великов е доктор по Теология и преподавател по патрология, агиология и апологетика в Православния богословски факултет на Великотърновския университет. Спациализирал е патрология по след-докторски програми във Великобритания и Германия.

Пред колеги на автора от Православния богословски факултет, гости от други факултети на университета, настоящи и бивши студенти и приятели, редакторът на книгата – професор дфн Димитър Кенанов представи автора и неговото изследване. Бе подчертан факта, че за първи път задълбочено се изследва присъствието на епископ Теодор Абу Кура и свети Кирил Философ в апологетиката на християнския образ от девети век и я определи като нова страница в разбирането за свети Кирил Философ като богослов и апологет на светите икони.

Д-р Великов представи основни моменти от своето патрологично изследване и малкоизвестни до този момент факти от учението на византийските и западните иконоотрицатели, в сравнителен план с иноверското отричане на християнския образ от началото и втората половина на девети век.

На 20 януари от 18.00 часа в Православния център предстои представянето на книгата на д-р Свилен Тутеков „Добродетелта заради истината”, а на 27 януари от 16.30 – книгата на д-р Мариян Стоядинов „Църква. Общност. Общество”.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...