Осветен бе новият кръст за камбанарията на храм „Света Троица“ в Стара Загора



В Шестата неделя след Петдесетница, когато почитаме светите отци от шестте Вселенски събора, в храм „Света Троица“ в Стара Загора, беше осветен новият кръст за камбанарията на църквата. Предстоятелят на храма свещеноиконом Евгений Димитров отправи молитва към Бога да изпрати благодатта на Светия Дух, да благослови и освети кръста, да го изпълни със силата на Христовото Разпятие, за да бъде кръстното знамение страшно и крепко срещу всички видими и невидими врагове, а за християните да бъде мощна закрила, която им носи утвърждаване във вярата, подкрепа на надеждата, победа в борбите и успех във всички добродетели.

Присъстващите богомолци се поклониха пред осветения кръст. Той ще увенчае камбанарията на храма, която в момента е в ремонт.

„След приключване на ремонтните работи този кръст, на който сега се поклонихме, ще стои на най-високото място в храма и ще благославя цялата енория, целия квартал, ще благославя и нашия град“, каза отец Евгений. Той потърси символна връзка във факта, че освещаването на кръста става именно в деня, когато почитаме светите отци от шестте Вселенски събора.

„Приемствеността в работата на Съборите, със съдействието на Светия Дух – това са знанието и мъдростта, които са устойчиви през вековете не поради закостенялост, а заради неразривна връзка с абсолютната Истина – Христос, Който е един и същ вчера, днес и вовеки“, подчерта свещеникът.

След вечерната служба на 19 юли в храма десетки старозагорци се включиха и в традиционното литийно шествие до Мавзолей-костница „19 юлий 1877”, където беше отслужена заупокойна молитва в памет на жертвите на Старозагорското клане и опожаряването на града.

 

Източник: Храм „Света Троица“ Стара Загора

Снимки: Храм „Света Троица“ Стара Загора

 

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...