И рече безумец в сърцето си – няма Бог



“И рече безумец в сърцето си – няма Бог.”

(Пс. 52:2)

 Изгледах “Най-мразената жена в Америка” (2017 г.) на режисьора Томи О’Хейвър, защото този филм е значим, доколкото е направен по историческите събития, отменили завинаги обществените християнски молитви в училищата в САЩ, а по-късно и в почти всички държави от християнския свят. Действително началото е поставено заради нарушаване на човешките права (по което може много да се спори), но впоследствие наглед справедливата кауза се е изродила в най-голямата атеистична обществена организация в САЩ.

Едно на пръв поглед безобидно начало повлича след себе си куп злини, от които днес всички ние понасяме последствията. Според мен изводите са, че молитвата в училище, дори и небрежна, дори и разсеяна, дори и казана с известно нежелание, е за предпочитане пред липсата на всякаква молитва.

Тежката участ и насилственият край на живота на най-голямата боркиня срещу християнската вяра и традиции в САЩ, Маделин Мъри О’Хеър, не буди задоволство у зрителя, но съжаление и дори състрадание. Последните думи на нейния роднина, казани пред учудения гробищен служител, който навежда глава, опитвайки да се помоли пред тленните ѝ останки, са не само красноречиви, но и безумни:

“Моля ви! Без молитви! Тя беше атеист и не би искала никой да се моли за душата ѝ!”

Този филм показва безпристрастно и красноречиво докъде може да стигне човек, когато започне да воюва срещу Бога. Тъжен, празен, лишен от цвят живот, който завършва с неестествена смърт. И защо? За да остане човек в историята с едно печално и безславно име.

Маделин Мъри О’Хеър (13 април 1919 – 29 септември 1995) е американска активистка, подкрепяща атеизма и отделянето на Църквата от държавата. През 1963 г. тя основава организацията American Atheists и е неин президент до 1986 г.

Създава първите броеве на американското списание Atheist и нарича себе си „войнствена феминистка“. О’Хеър е най-известна със съдебното дело Мъри срещу Кърлет, което оспорва политиката на задължителни молитви и четене на Библията в балтиморските държавни училища, като за ищец посочва първия си син Уилям Дж. Мъри.  През 1963 г. Върховният съд на САЩ постановява, че задължителното четене на Библията в американските държавни училища е противоконституционно. 

След като основава American Atheists и печели делото Мъри срещу Кърлет, О’Хеър до такава степен привлича вниманието на американците към себе си , че през 1964 г. списание Life я нарича „най-мразената жена в Америка“.

Чрез организацията си тя завежда множество други дела по въпроси, свързани с отделянето на Църквата от държавата.

През 1995 г. О’Хеър, вторият ѝ син Джон Гарт Мъри и нейната внучка и осиновена дъщеря Робин Мъри О’Хеър изчезват от Остин, Тексас. Установено е че, Гарт Мъри е изтеглил стотици хиляди долари от фондовете на American Atheists и се спекулира, че тримата всъщност са се укрили. Дейвид Роланд Уотърс, осъден престъпник и бивш служител на American Atheists, в крайна сметка признава, че е убил О’Хеър. Телата не са намерени, докато Уотърс не показва на властите мястото, където са заровени.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...