Особено мнение на Видинския митрополит Даниил относно първа точка от решението на Св. Синод във връзка с храма-подворие „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“ в София



На свое заседание вчера Св. Синод на БПЦ-БП разгледа въпроса и взе решение относно храма-подворие „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“ в София. Против решението с особено мнение по отношение на първата точка гласува Видинският митрополит Даниил. В неговото изявление, публикувано на официалния сайт на Св. Синод на БПЦ-БП, се казва:

На заседанието на Св. Синод, пълен състав, прот. № 5/03.10.2023 г., ние изразихме несъгласие с първа точка на решението относно казуса с храма-подворие „Св. Николай“, гр. София, а именно:

  1. Подкрепя напълно писмото и действията на Българския патриарх в качеството му на Софийски митрополит по отношение на храма-подворие „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“ в София, и изпращането на писмото до Московския и на цяла Русия патриарх Кирил.
  2. Св. Синод изразява надежда – храмът да бъде отворен в най-скоро време, но това не е от компетенциите и правомощията на БПЦ-БП.
  3. Възлага на канонично-правната комисия при Св. Синод да проучи и анализира уставите за функциониране на Подворията в София и Москва, след което ще се произнесе.

Ние заявихме особено мнение по първа точка на решението. Вседушевно подкрепяйки Светейшия Български патриарх Неофит, ние напълно приемаме становището на Св. Синод, формулирано във втора точка на същото решение, а именно, че не е в компетенцията и правомощията на БПЦ-БП, включително на Българския патриарх и Софийски митрополит да реши въпроса с отварянето на храма, а следователно и с назначаването на свещенослужител, представляващ представителството на друга поместена църква, която според светското право се явява чуждестранно юридическо лице. Статутът на подворие, т.е. представителство на Руския патриарх при Българския патриарх в гр. София, какъвто храмът е от 1953 г., както и собствеността на храма определят неговата подведомственост.

Също така, изразяваме принципно несъгласие с прецеденти, които са в нарушение на 34 ап. Правило и на чл. 39 и чл. 50 от Устава на Българската православна църква – Българска патриаршия, които правила предохраняват единството и любовта в Св. Православна църква.

Заявено с цялото подобаващо за съборна институция, каквато е Светия Синод на БПЦ-БП, уважение, 

† Видински митрополит Даниил

гр. София               

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...