Отец Николай Сахаров изнесе беседа за стареца Софроний в Богословския факултет на СУ



O.Nikolai_Saharov_SofiaВ Неделята на всички български светии, в аулата на Богословския факултет на СУ йеромонах д-р Николай Сахаров, племенник на забележителния православен старец Софроний, изнесе беседа по темата „Приносът на архим. Софроний (Сахаров) към православната духовност“.

В рамките на събитието се състоя и премиерата на новата книга на отец Софроний „Писма до Русия“ (издание на „Омофор“), представена от нейния редактор доц. д-р Мариян Стоядинов. От името на любезните домакини от Богословския факултет на СУ гостът бе представен на аудиторията в пълната зала и приветстван от преподавателя по пастирско богословие гл. ас. д-р Иво Янев, а модератор и преводач на срещата бе Пламен Сивов от фондация „Покров Богородичен“, по чиято покана руският духовник гостува в България.

O.Nikolai_Saharov_Sofia

Доц. д-р Мариян Стоядинов и гл.ас.д-р Иво Янев

Доц. Стоядинов определи „Писма до Русия“ като един от най-силните текстове на отец Софроний: „От тази книга разбираш, че разговорът с отец Софроний е на „ти“. Защото разговорът на „ти“ е разговор на нивото на човешкото сърце. И дори когато четеш писма на хора, които не познаваш, които не са адресирани конкретно до теб, си даваш сметка, че това, което разчиташ, има отношение към теб самия. Сигурен съм, че всеки един от вас ще открие в тази книга отговор на въпрос, който все още не се е сетил да зададе. Защото отец Софроний, подобно на всички в Църквата, които следваме и четем, има тази способност – да знае отговорите на въпроси, които още не сме задали. И тогава си даваме сметка, че не можем без тези отговори.“

От своя страна, отец Николай също сподели размисли за книгата: „Отец Софроний пише в тези писма, че до истината може да се стигне в свободата. Ако истината е натрапена насила, тя няма да премине през сърцето ни,  ако обаче сърцето я разбере, тогава нищо няма да ни отклони от Христовия път… В тези писма отец Софроний ни се открива такъв, какъвто е. Познавам много хора, на които тази книга им е подействала така, че да вземат окончателното решение да станат християни.“.

O.Nikolai Saharov_SofiaНаред с основни теми от богословието на стареца Софроний, отец Николай сподели и любопитни истории от живота на своя родственик, свързани с личните си срещи с него, с духовния път на стареца на Света гора и с пристигането му във Великобритания.

„За пръв път го срещнах в Москва през 1982 г. По това време учех в Музикалното училище, бях светски млад човек, следвах последните моди. Именно в този момент от живота си срещнах отец Софроний. За първи път всъщност виждах пред себе си монах и външният му вид ми се стори странен. При първата ни среща не говорихме за Бога. Той никога не е натрапвал на другите религиозните си възгледи…Но разбрах, че след срещата ни, когато той се е върнал в Англия, казал на другите монаси: „Срещнах в Москва един младеж, който е възможно да стане монах“. В онзи период между мен и Църквата имаше голяма пропаст, но отец Софроний успя да съкрати това разстояние. Още тогава почувствах този дар на отеца да донесе истината на вярата даже при невярващите. Това е може би същият дар, който на Петдесетница са получили апостолите. Замисляли ли сте се защо Светият Дух на Петдесетница слиза в образа на огнени езици? Езикът е символ на изкуството да говориш на езика на другия; той е инструмент на общуване, на общение между личности…“

O.Nikolai Saharov_SofiaЗа началния период на отец Софроний в Англия през 60-те години, свързан с основаването на православния манастир „Св. Йоан Кръстител“ в Есекс, отец Николай споделя: „Когато отец Софроний пристига в Англия, местният свещеник се развълнувал какъв е този човек и общността покрай него – с бради, с черни дълги дрехи… И отишъл при англиканския епископ да го пита: „Какви са тези? Някаква секта ли са? Вярват ли в Троицата?“, а епископът му отвърнал: „Не се притеснявай! Те са православни и… те са измислили Троицата!“.

O.Nokolai_Saharov_SofiaСлед беседата последва и дискусия, в която отецът даде изчерпателни отговори на въпросите на публиката. На въпроса дали се очаква канонизация на стареца Софроний, след провъзгласяването на съвременници като стареца Паисий или стареца Порфирий за светии, той отговори:„Водели са се подобни разговори, но това решение зависи от съборния дух на Църквата. Това зависи от всички вас!“.

В утрешния ден очаквайте и видеозапис от събитието!

Предстоят беседи на отец Николай Сахаров в още два български града на тема „Предизвикателствата пред съвременното християнско семейство“. Първата ще е във Велико Търново на 17 юни (сряда) по покана на фондация “Покров Богородичен”, Православния богословски факултет на Великотърновския университет и енорията на храм “Св. Мина”. Срещата ще се проведе от 18 ч. в зала В 108, учебен корпус 5 на Великотърновския университет.

На 19 юни (петък) от 18 ч., с благословението на Русенския митрополит Наум, ще се състои и беседата в Русе, която отново ще е посветена на християнското семейство и съвремието – тема, насочена най-вече към младите хора. Мястото на събитието е зала 2.101 на Русенския университет.

O. Nikolai_Saharov_Sofia

След беседата мнозина от публиката зададоха лично въпроси на отеца и получиха новата книга на отец Софроний с лично посвещение от неговия племенник и духовен син.

O.Nikolai_Saharov_Sofia

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...