Отец Чакърък от българската църква „Св. Вмч. Георги“ в Одрин посети Бургас



 

Източник: Агенция Фокус

Българсикят свещеник отец Александър Чакърък, който се грижи за българската църква „Св. вмч. Георги" в Одрин посети днес Бургас, предаде кореспондентът на Агенция „Фокус” . Той е в България по покана на активисти от бургаското тракийско дружество "Антим I". По време на посещението си отец Чакърък се запозна с кмета Йоан Костадинов. На срещата присъстваха за още зам.-кмета д-р Атанас Бошев, ген. Тодор Бояджиев зам.-председател на Съюза на тракийските дружества и представители на бургаското тракийско дружество.

 

По време на срещата отец Чакърък разказа на кмета за своята дейност в Одрин, за църквата и за своите идеи в бъдеще. По проект на неговата съпруга Мария в цъквата „Св. Вмч. Георги" е изграден битов кът, където са представени народни носии и предмети на бита на българите от Одринска Тракия. Отец Чакърък сподели идеята си към храма да бъде изградена и библиотека. Тя му бе посрещната с въодушевление от зам.-кмета Атанас Бошев, който заяви, че е бил впечален от подредбата на църквата при своето посещение в Одрин и се ангажира община Бургас да осигури книги за бъдещата библиотека.
Отец Чакърък заяви още, че среща доброномерено отношение от местните власти към идеите и дейността си. По време на срещата с кмета отецът изрази и намерение да се започнат действия по възстановяване на друг български храм „Св. Константин и Елена”. Засега се среща положиелно отношение от турска страна, но се чака съдебно решение за собствеността на имота, каза Чакърък. ”Имаме 80 процента готовност. Изработени са проекти за въстановяването на църквата", допълни отец Александър Чакърък. Запитан има ли нужда от нещо или от помощ от страна на община Бургас отеца каза: "От кураж. Това е най-важното, както и да се обединят хората".

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...