Откриха погребение на виден болярин от Второто българско царство



Money.bg

При разкопките в новооткритата църква "Св. Иван Рилски" е намерено погребение на виден болярин от Второто българско царство (ХІІІ-ХІV век). Това съобщи проф. Николай Овчаров, който заедно с д-р Хитко Вачев ръководи археологическите разкопки.

Археологът уточни, че върху пръст на дясната ръка на скелета е намерен масивен златен пръстен с изображение на двуглав орел.
"Това ни дава възможност да разберем, че става дума за един от трите по ранг най-високи боляри на Второто българско царство – севастократори, деспоти или кесари", посочи проф. Овчаров. Тепърва предстои мястото да се доразкрива, като работата ще продължи цял следобед. Очакваме още открития, допълни проф. Николай Овчаров.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...