Папа Бенедикт XVI се срещна с израелския президент



За пръв път в историята президентът на Израел посети Ватикана и се срещна с папата. На 17 ноември Бенедикт XVI е приел в своята лична библиотека главата на еврейската държава Моше Кацав, съобщава Благовест-Инфо.

След края на 25-минутната среща при затворени врати президентът Кацав подари на понтифика снимки на древните мозайки, открити наскоро от израелските археолози на територията на древния град Мегидо. Смята се, че църквата, чийто под е бил украсен с тези мозайки, е най-древният християнски храм в Палестина и вероятно в целия свят.

От своя страна Бенедикт XVI подари на Кацав екземпляр от декларацията на Втория Ватикански събор Nostra Aetate, която осъжда антисемитизма и прави възможен диалога между католици и евреи.

Преди срещата президентът съобщи на медиите, че възнамерява да покани папата на официално посещение в Израел. По-рано такава покана вече бе направена в писмото на израелския премиер Ариел Шарон.

Както пише Хаарец, на срещата Бенедикт XVI и Моше Кацав най-вероятно са обсъждали един от най-острите проблеми на двустранните отношения – липсата на споразумение за собствеността на католическата Църква в Израел.

По-рано италианската и израелската преса твърдяха, че по времето на визитата президентът и папата ще обсъдят възможността за своеобразна „сделка” – Израел да предаде на католиците мястото в Иерусалим, където според преданието е станала Тайната вечеря, а Ватикан да върне на испанската еврейска община историческата синагога в Толедо, превърната в църква преди много векове. Тези съобщения бяха обаче отхвърлени както от официални представители на еврейската държава, така и от висши католически духовници.

Превод: Андрей Романов

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...