Полагане на кръста на църквата “Всех Святих” в Русе


На 14 септември Светата Православна Църква чества празника Въздвижение на честния Кръст Господен. След тържествената архиерейска Св. Литургия, отслужена в катедралния храм “Св. Троица”, Негово Преосвещенство Месемврийския епископ Иаков, викарий на Русенски митрополит, в съслужение със свещеници от Русе извърши освещаване на кръста за купола на църквата “Всех Святих”.

Мнозина русенци присъстваха на това историческо за града събитие. Възстановяването на разрушения преди 33 години храм изпълва с дълбоки душевни преживявания сърцата на всички присъстващи. Специален гост на тържеството беше президентът Георги Първанов. “Днес се прави важна стъпка към заличаването на една историческа несправедливост. Всички ние трябва да се попитаме доколко вярата има важна роля за всеки един от нас. Ако нашата нация е оцеляла, то е защото през всички години народът ни е успял да запази две неща – църквата и училището. Русенци за пореден път показват едно много изострено чувство за историческа памет и приемственост, което винаги е отличавало този град”, каза държавният глава. При поставянето на кръста присъстваха и консулът на Русия в Русе г-н Николай Хохлов, Красимир Каракачанов и кметът на Гюргево Лучиян Илиеску.

При започването на водосвета за духовна радост на всички присъстващи и белег на Божията любов и утеха, дъждовните облаци се разсеяха и слънцето се показа. Това Божие чудо е белег и на надеждата за по-пълноценен духовен живот на русенци, които ясно осъзнават, че със събарянето на построената през 1886 г. църква “Всех Святих” се чувства една вътрешна празнота в атмосферата на града.

В рамките на кампанията за построяването на църквата “Всех Святих” са постъпили 340 000 лв. парични дарения и 96 000 лв. във вид на строителни материали. Кметът Божидар Йотов няколкократно призова русенци да дадат своята лепта за довършването на историческия храм. Сам той дари септемврийската си заплата за довършителните работи.

По молитвите на всички светии, Господи, Иисусе Христе, Боже наш, помилуй нас!

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...