Почит на светите Баташки мъченици



На 16 и 17 май Църквата отдава почит на светите Баташки мъченици, отдали живота си за Христовата вяра след ужасяващи, нечовешки страдания и изтезания. На 16 май, неделя, в храм „Св. вмчца Неделя” в Батак, където зверски са убити повече от 3000 християни, между които много жени и деца, бе отслужена празнична вечерня с петохлебие.

Вечернята бе възглавена по любезната покана на домакина – митрополит Николай от Високопреосвещения Старозагорски митрополит Киприян. Молитвено участие в празничната вечерня взеха и Високопреосвещените митрополити Западно- и Средноевропейски Антоний и Доростолски Яков, Преосвещените епископи Знеполски Арсений и Смоленски Висарион.

Кметът на Батак Петър Паунов и стотици миряни от града и цялата страна присъстваха на вечерната служба, за да почетат и да се помолят за светите Баташки мъченици, чиято невинна и скъпоценна кръв още може да се види по стените на храма.

По-късно на площад „Освобождение” в Батак започна празнична заря-проверка по случай 10-тата годишнина от канонизирането на Баташките свети мъченици. На церемонията присъстваха: служебният вицепремиер по обществения ред и вътрешен министър Бойко Рашков, генерал-майор Явор Матеев – командир на съвместното командване на специалните сили, кметът на Батак Петър Паунов, държавници и много миряни от цялата страна.

В словото си към присъстващите Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай се обърна с думите:

„Преди 10 години светата родна Българска православна църква канонизира Баташките мъченици, небесни защитници на православната вяра. Вече 10 години тези хиляди мъже, жени деца, избити вътре в църквата и в града, на този ден през 1876 година, стоят отдясно на небесния престол на Бога. И заедно с другите български светии и мъченици, закрилят България и измолват от Иисус Христос неговата милост и снизхождение към православния български народ. Хиляди жители на Батак пренесоха себе си в жертва, за да не погине православния български народ, а за да възкръсне за нов живот. Великата Божия милост към нас, потомците на жертвите от Баташкото клане, ни направи преди 10 години съучастници в оживяване на онези, които житейския си път в мъки свършиха, но вярата си опазиха. Не друг, вярата победи робството!“

На следващия ден в старинния храм „Св. вмчца Неделя” в Батак, където се съхраняват светите мощи на мъчениците, бе отслужена съборната архиерейска света Литургия, която възглави Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан, в съслужение с Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний, Негово Високопреосвещенство Доростолски митрополит Яков, викарните епископи Знеполски Арсений и Смоленски Висарион, архиерейските наместници и свещеници от епархията.

Стотици православни християни участваха в това велико тържество на вярата в чест и прослава на нашите родни български свети мъченици от многострадалния Батак.

В словото си за празника Пловдивският митрополит Николай се обърна към множеството богомолен народ с думите: ”Обични братя и сестри, не ни ли става приятно, не се ли изпълваме с нежност, когато лятно време отправим взор към осеяното със звезди нощно небе. Съзерцаваме и шепнем „Велик си Ти, Господи и чудни са твоите дела!“. Така, скъпи мои чеда, да гледаме със сърцата си и онова чудно духовно небе, по което трептят и блестят звезди, по-ярки от всички звезди. Това са светиите. Сред тях сме длъжни като православни българи да открием тези, които са наша плът и наша кръв и пак сред тях да открием, честваните днес свети Баташки мъченици Нашата нова сила, нашата нова надежда, нашата нова утеха!“

 

Източник: Официален сайт на Св. Синод на БПЦ-БП

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...