Празнична света Литургия за Възнесение в Патриаршеския храм на Царевец



Patriarshya_TsarevetsНа 29 май, четвъртък, 2014 г. за втори път след прекъсване от 621 години в Патриаршеския храм на Второто българско царство „Възнесение Господне” на историческия хълм Царевец с благословението на Великотърновския митрополит Григорий ще бъде отслужена празнична света Литургия за храмовия празник Възнесение Господне – Спасовден. Празничното богослужение ще започне от 8 и ще продължи до 11 ч.

Свещеници от цялата страна в  съслужение ще отслужат св. Литургия и водосвет. В богослужението ще участва и столичният хор за византийска музика „Трисагион”.

Патриаршеският храм на хълма Царевец носи спомена за 14 патриарси на Българската държава:

1. Йоаким І (първи патриарх на богоспасяемия Царевград Търново);
2. Василий ІІ;
3. Йоаким ІІ (бранител на църковната независимост);
4. Игнатий (стълб на правоверието);
5. Макарий;
6. Йоаким ІІІ;
7. Доротей;
8. Роман;
9. Теодосий І;
10. Йоаникий І;
11. Симеон (участник в интронизация на сръбския патриарх);
12. Теодосий ІІ (духовен възпитаник на Зографския манастир);
13. Йоаникий ІІ;
14. Евтимий (духовна опора на народ и държава в епоха на най-тежки изпитания).

В Патриаршеския храм „Възнесение Господне” са служили светците на Православието Евтимий Патриарх Български, Теодосий Търновски, Киприян Митрополит Литовски и на цяла Русия, Сава Сръбски и др.

Пред българското общество все още стои въпроса: тази сграда на хълма Царевец музей ли е или храм. След поредица от дебати, Великотърновският общински съвет излезе с решение (№ 1086), че подкрепя предложението сградата на Патриаршията на хълма Царевец да се преустрои в храм за богослужение „Свето Възнесение Господне” и да се отдаде на Българската православна църква.

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...