Продължава гостуването на изложбата християнска живопис в музея „Борис Христов“



Юлия Станкова

Изложбата „Не бой се, само вярвай“, която  художничката Юлия Станкова подреди в Седмицата на православната култура в София, ще гостува в музея „Борис Христов“ месец по-дълго предвиденото в програмата. Посетителите ще имат възможност да се приближат до библейските истории, вдъхновили художничката и разказани по нейния неповторим начин, до 15 ноември тази година в голямата зала на къщата-музей.

Юлия Станкова е родена на 30 октомври 1954 г. Нейни творби са били представяни в над 40 изложби у нас и в чужбина (Италия, Германия, Холандия, Гърция, Великобритания и др.) В нейната живопис откриваме съвременни интерпретации на библейски теми и сюжети. За Книгата на книгите като нестихващ извор на вдъхновение самата тя казва:

„Библейският текст ме привлича с информацията за Човека, кодирана в него, която се разкрива постепенно в процеса на четенето. Картините ми представляват моите тълкувания на библейските събития от гледна точка на съвременността. Творческата ми работа се състои в това да търся и намирам изгубените библейски понятия, т.е. понятията, които в наши дни са изгубили своето автентично значение, и да ги „възкресявам“ като ги правя видими. Като се завръщат при нас, те укрепват душите ни, нюансират ежедневието ни и придават обемност на живота ни, с което го правят неизмеримо по-смислен и интересен.“

 

При откриването на изложбата художничката, която е и магистър богослов, представи беседа върху иконописната традиция и съвременното църковно изкуство. Тя сподели личен опит и впечатления от участията си в международни събития, посветени на християнското изкуство днес. Модератор на дискусията беше гл. ас. д-р Татяна Иванова, преподавател в Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ , ръководител на програма „Църковно изкуство в България“. Тук може да видите запис на събитието при откриване на изложбата. 

Юлия Станкова определя себе си не като иконописец, а като богослов със сръчна ръка. От малка знае, че е родена да бъде художник, но се обръща към това призвание в зряла възраст. Започва работа в реставраторско ателие. Постепенно интересът й към библейските събития и одухотворените иконописни образи расте. Тя чете Библията, записва се в Богословския факултет на Софийския университет. Рисува.

„Постепенно аз разбрах, че когато рисувам изцеленията, които е извършил Христос чудодейно, всъщност и аз самата съм изцелявания от него човек. И това изключително много ми помогна. Докато се занимавах със създаването на картини по текстовете на Новия завет, сама себе си се разпознах като християнка и разбрах коя съм всъщност.“  – казва Юлия Станкова в предаването „Хоризонт за вас“ по БНР. Чуйте целия разговор с художничката по повод изложбата в Седмицата на православната култура в София. 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...