Проектът „Съпричастност“ във Варна продължава с нов формат



001Варненската енория при храмовете „Св. Николай” и „Св. Архангел Михаил” започва втори сезон на своя проект „Съпричастност. Въпроси и отговори”.

„Мнозина днес мислят, че Църквата, трудно разпознава и не може да реагира адекватно и навреме на болезнените проблеми на съвременния градски технологизиран човек. Ние искаме с конкретни действия да отговорим на нуждите на търсещите и страдащи наши братя и сестри, за да могат по-лесно да открият решение на своите проблеми, да намерят човек, с когото да споделят и получат внимание и подкрепа“, отбелязват инициаторите на проекта.

Досега проектът имаше лекционен тип формат с обсъждане на важни за духовното и психологическо здраве теми с православни психолози и свещеник. През новия сезон форматът е променен в тренинг-срещи. Първата среща се проведе на 27 януари в Духовно-просветния център „Св. Архангел Михаил”.

Това е следваща стъпка в грижата за човека до нас. Много е важно да намерим начин за превръщането на знанието в умение. Слушането вече не е достатъчно. Обикновено липсва практика, затова сега в програмата са включени упражнения и ролеви игри. И тъй като основната причина за проблемите във взаимоотношенията се корени в общуването, главна тема в този формат ще бъде „Личност и общуване”. Как общуваме със себе си и с другите, как протича процесът на комуникация, умеем ли да откриваме грешните послания, които даваме на себе си и на другите, и как да ги променяме; как да разпознаем агресивното общуване и да се справим с него без ние да ставаме агресивни“, споделят инициаторите.

На сайта Архангел.бг продължава да има модул с публикувани въпроси, на които свещеникът и психолозите ще се стараят да отговарят на конкретните нужди на търсещите. Като подадена ръка и за онези, които са затворени в интернет-битието и трудно излизат оттам. Този начин на разговор е по-лесен и бърз, в сравнение с изгубената традиция на църковното общуване.

Проектът „Съпричастност” е уникален със своята методика на грижа за хората от енорията и извън нея.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...