Прощаваме се с Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Йоаникий на 11 януари



Погребението на Негово Високопреосвещенство блаженопочившия Сливенски митрополит Йоаникий ще се състои на 11 януари – четвъртък, съобщиха от Сливенска митрополия. В 10 часа в Катедрален храм „Свети Великомъченик Димитър“ ще бъде отслужена архиерейска заупокойна света Литургия. Опелото ще се състои от 12 ч. След опелото и последващото поклонение, тленните останки на митрополит Йоаникий ще бъдат изведени до вечния му дом. Те ще бъдат положени в двора при олтара на храма.

Тленните останки на Владиката ще бъдат посрещнати в 17 часа днес в храм „Свети Димитър“ и ще бъдат изложени за поклонение най-вероятно през цялата нощ. Около 20:30 ч. ще се отслужи монашеско опело.

Три дни на траур обяви със своя заповед кметът на Сливен Стефан Радев. На 10, 11 и 12 януари знамената на сградата на Общината и всички общински сгради ще бъдат свалени наполовина. Отменят се концерти и други масови мероприятия.

„Отиде си един добър човек и мъдър духовник. За Сливен той е много важна фигура повече от 40 години, в които Владиката ръководи Сливенска епархия с доброта и любов към Бога. Остави след себе си ярка духовна диря, която, надявам се, след него ще бъде следвана и продължена“, каза кметът.

Кметът на Община Нова Загора Галя Захариева заяви:

„Днес тъгуваме за починалия митрополит Йоаникий, чиято благост и мъдрост бяха добре познати на нас, новозагорци. С духовна чистота и ум винаги е помагал на всеки в нужда. Сливенският митрополит никога не забравяше своите корени, роднини и приятели от Нова Загора и село Пет могили, където през 1939 г. е роден със светското име Иван Неделчев. Моите съболезнования за тях. Ще ми липсват неговите топли думи!“.

В известие по повод кончината на блаженопочившия митрополит Йоаникий, публикувано на сайта на Сливенска света митрополия, Епархийският съвет при митрополията сподели:

„“Споменът за праведника е с похвали“, но думите ни в малка мяра могат да изразят какво беше за своята епархия и духовните си чеда дядо Йоаникий. Всяко от тях, а и неизброимо множество от ималите радостта да го познават и да общуват с него, може да засвидетелствува, че и към него са напълно приложими думите: „Братя, такъв първосвещеник ни и трябваше…“(Евр.7:26). А какъв именно? С жива, искрена вяра, ревнител на Православието, книголюбец и просветител, целомъдър, въздържник, смиряващ себе си, милосърден и щедър, снизходителен и грижовен пастир, посветил се на служение Богу и на ближните от ранната си младост и, въпреки кръста на многоболезнената старост, извършвал според силите си и до края.

Подражавайки на Върховния Пастир и Велик Архиерей- Христос, митрополит Йоаникий се превърна, за БПЦ, в образец за архиерей, истински „Божий разпоредник“(Тит.1:7), който освен, че беше обичан и почитан от верните, имаше и „добро свидетелство и от външните“(1Тим.3:7) на Църквата.

Лишени от своя мъдър и чедолюбив отец, ние скърбим като осиротели чеда; но и се радваме за неговия боголюбив дух, който, освободил се от немощната плът, възлиза към Христа, надявайки се, щото той с дръзновение пред Господа да принася моления и за всички, които ще почитат неговата светла памет.

Бог да го прости и упокои в Небесните обители, удостоявайки го със Своето вечно блаженство!“

Свeтият Синод на БПЦ-БП се събра днес на извънредно заседание, за да определи деня и часа на опелото, и на погребението на преставилия се в Господа на 9 януари Сливенски митрополит Йоаникий.

„На заседанието беше прочетено траурното известие от Епархийския съвет при Сливенска света митрополия и беше определен за наместник на овдовелия Сливенски митрополитски престол Варненският и Великопреславски митрополит Йоан“, обясни пред журналисти Старозагорският митрополит Киприан – говорител на Светия Синод на БПЦ-БП.

На официалния сайт на Българската патриаршия беше публикувано Решението на Светия Синод за наместник на овдовялата Сливенска митрополитска катедра:

„На своето извънредно заседание на 10 януари 2024 г. по повод кончината на приснопаметния Сливенски митрополит Йоаникий, Св. Синод на БПЦ-БП, под председателството на Негово Високопреосвещенство Великотърновския митрополит Григорий, съгласно заповед № 91/14.11.2023 г. на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, на основание чл. 84, ал. 1 и ал. 2 от УБПЦ – БП назначава за Наместник на овдовелия Сливенски епархийски престол Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, който да проведе избор за нов митрополит и управлява делата на Сливенска епархия докато новоизбраният канонично митрополит встъпи в длъжност.

За горното решение гласуваха: Великотърновският митрополит Григорий, Ловчанският митрополит Гавриил, Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, Неврокопският митрополит Серафим, Врачанският митрополит Григорий, Видинският митрополит Даниил.

„Против” гласуваха: Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний, Русенският митрополит Наум,  Старозагорският митрополит Киприан и Доростолският митрополит Яков.“

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...