Рилският манастир посреща празника си обновен



Рилската света обител ще посрещне 19 октомври – Деня на свети Иван Рилски – с обновени стенописи на двете порти и с осветление на колонадата на централната църква „Свето Рождество Богородично”.

Стенописите на Дупнишката и Самоковската порта, които са дело на неизвестни зографи от 19 век, се възстановяват напълно за първи път от екип реставратори, ръководени от преподавателя в Националната художествена академия доцент Стефан Тъпанов.

Новото осветление на манастирския храм е дарение от частна фирма. „Когато го пуснахме за първи път в навечерието на празника на Свети Иван Рилски, стенописите изгреждаха сякаш са на небето”, каза игуменът на светата обител Адрианополския епископ Евлогий.

Обновена е и орнаментната украса на старата манастирска фурна от 19 век пред Самоковската порта.

Празникът на покровителя на българския народ свети Иван Рилски ще бъде отбелязан в основания от него през 10 век Рилски манастир с всенощно бдение в централния храм на 18 срещу 19 октомври. Бдението и светата литургия на празника ще бъдат отслужени с песнопения на два клира, каквато е била манастирската традиция, възстановена за втори път през тази година след на деня на успението на светеца на 18 август.

На 19 октомври Българската православна църква отбелязва деня на пренасянето на чудотворните мощи на свети Иван Рилски в град Средец (днешна София) от пещерата край Рилския манастир, където бил погребан след смъртта си през 946 година. Това станало след като самият светец се явил на своите ученици и поискал от тях пранасянето на нетленното му тяло. През 1183 година унгарският крал Белла Трети превзел Средец и отнесъл мощите на българския светец в своята столица Естергом, където те продължили да правят чудеса и това убедило унгарците три години по-късно да ги върнат в Средец. През 1195 година българският цар Асен Първи тържествено пренесъл мощите в тогавашната столица Велико Търново. След падането на България под османска власт, през 1469 година те били върнати с тържествена процесия обратно в Рилския манастир, в чиято главна църква се пазят и до днес.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...