Русенци подеха кампания за довършване на храм



На празника Неделя на всички светии група русенци инициираха интернет-кампания за възраждане на каузата за възстановяването на храм „Всех Святих” в града. С кампанията ще се организират събития за набирането на средства за завършването на храма и скорошното му отваряне за богослужение.

 

Още през 1856 година русенци учредяват църковно-народна община, поставила си за цел да построи храм “Всех Святих”. Той е осветен през 1898 година, но вътрешното му оформление е завършено чак в края на 30-те години на 20-и век. И само 24 години по-късно, през 1964 година на 25 октомври, се служи последната света литургия.

В последствие храмът е злоумишлено занемарен до окончателното му разрушаване на 26 октомври (Димитровден) 1975 година.

През 2007 година започва поправянето на тази историческа грешка, като се инициира повторното му построяване. До тазгодишния храмов празник, Неделя на всички светии (10 юни 2012 г.) храмът е издигнат, но остават още довършителни дейности.

Организаторите на кампанията питат риторично: “Трябва ли да чакаме четвърт век, за да се черкуваме отново в него?” 

За каузата е изработен видеоклип с гласовете на вокална формация „Юлангело” и тяхното песнопение „Возбранной воеводе”, прославящо Света Богородица. В него са включени снимки от преди събарянето на храма в анимация на стар албум, а за периода след 2007 г. – работен жълт плик с дарителската сметка върху него. В края стои въпросът: ще бъде ли отслужена литургия на следващия храмов празник догодина?

Можете да се присъедините към кампанията във Фейсбук от този линк >>>

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...