Светият Синод касира изборите за Варненски и Великопреславски митрополит



altС просълзени очи и спонтанни възгласи “Слава Богу!” и “Амин!” посрещнаха участниците в молитвеното бдение пред Светия Синод решението да бъдат касирани изборите за митрополит на Варненска и Великопреславска епархия.

Малко преди 21 часа тази вечер лично Патриарх Неофит и митрополит Йосиф излязоха пред събралото се множество от вярващи, за да съобщят резултата от заседанието на Синода, което започна около 18 часа. Касирането на изборите беше предшествано от безпрецедентна акция на варненското свещенство и вярващите, която постави под въпрос порочната практика на задкулисни машинации и недостойни действия от страна на кандидатите за митрополити на овдовели епархии.

Изборите във Варна ще бъдат проведени въз основа на сегашния списък с избираеми кандидати (тоест проблемният игумен на Бачковския манастир Борис ще участва отново в тях). Същият остава и съставът на епархийските избиратели – „защото срещу тях няма жалби“, уточни Патриархът. Той допълни, че процедурата за избор на нови епархийски избиратели е трудна и продължителна. На призивите за морал в Църквата, издигнати от протестиращите, митрополит Йосиф отговори, че би следвало този морал и тази правда да бъде осъществена още на епархийско ниво и да не се стига до това Синодът да ги защитава. Ловчанският митрополит Гавриил е бил единственият, гласувал от листата да отпаднат и двамата досегашни кандидати – епископите Борис и Игнатий. „Желанието ни е за Коледните празници Варна да има свой архиерей“ – така, по целесъобразност, обясни взетото решение Патриарх Неофит във връзка с това, което нарече „по-скромна стъпка“ на Светия Синод, а именно, че не се търси по-детайлно разследване на обвиненията, прозвучали на първите избори срещу някои от кандидатите. „Една проверка на евентуалната вина на участници в този избор ще отнеме доста време“, допълни Патриархът.

О. Василий Шаган от Варна благодари на Негово Светейшество Патриарх Неофит за разумното решение и подчерта, че варненските вярващи са твърдо решени да не допуснат компрометираната личност на епископ Борис да стане митрополит на града им. “Ако се повтори ситуацията от касираните избори”, заяви о. Василий, “ще се повтори същото, което стана днес пред Синода”.

Епархийските избори за Варненски митрополит са насрочени за 15 декември, а каноничният избор на Светия Синод – за 22 декември. До изборите Доростолският митрополит Амвросий остава управляващ овдовялата епархия.

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...