Софийският епархийски съвет обяви извършените от двама духовници монашески пострижения за недействителни



Във връзка с отправени запитвания, с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, Софийската света митрополия уведомява, че Софийският епархийски съвет в заседанието си на 18.09.2017 г., протокол № 11, като разгледа постъпили в канцеларията на св. Митрополия сигнали, ПОСТАНОВИ:

1. Обявява направените от йеромонах Козма (йеросхимонах Кирил), брат на Зографската света обител, и свещеник Станой Цветанов Станоев, клирик на Софийска епархия, монашески пострижения, удостоверени с техни писма входящи номера 1356/26.07.2017 г. и 1561/05.09.2017 г., ЗА НЕДЕЙСТВИТЕЛНИ като извършени при многобройни и тежки канонични нарушения, които не позволяват прилагането на принципа на икономията (31 и 39 Апостолски правила).

2. Подалите в Софийска митрополия покайни молби лица, „приели монашество“, ще бъдат приети на послушание в канонични манастири на Софийска епархия и след надлежно изпитване ще бъдат постригани в монашество.

3. Забранява на йеромонах Козма Зографски и йеромонах Вениамин Зографски, който си позволява да служи в частен параклис, построен без архиерейско благословение в столицата ни София (4-то правило на IV Вселенски събор), да извършват свещенодействия – св. Тайнства, треби и обществено богослужение, в диоцеза на Софийска епархия (39 Ап. Пр. и 13 правило на IV Всел. събор).

4. Напомня на получилите неканонични пострижения, че не са монаси/монахини и са свободни от всякакви обети, като не дължат послушание никому, освен на Църквата в лицето на епархийския ни митрополит Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит.

С настоящото съобщение се уведомява честния клир и паство на Софийска епархия да не приемат в храмовете като певци и клисари, както и да не допускат до св. Причастие лица в монашески вид, без предварително да изпитат и да се уверят с документи, че са канонично постригани монаси/монахини.

Източник: www.mitropolia-sofia.org

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...