Стандарт: Църквата отпуска само три развода


Източник: Стандарт

Веднъж стомна за вода, втори път стомна за вода, третия път стомната се чупи. Така е с венчавките и разводите – мярката е до три пъти, казват свещениците. От няколко месеца те са затрупани с молби за разтрогване на църковни бракове. Напливът е обясним, като се има предвид бумът на сватби през последните години.
Обикновено двойките се сещат да искат развод от църквата, когато решат да минат отново под венчило с други партньори, обясняват отците.

Няма проблем човек да сключи втори и трети брак. Четвърта венчавка обаче се разрешава само от висшата църковна управа, и то по изключителни случаи и причини.
Според канона причини за развод могат да бъдат изневярата или липсата на деца. Днес обаче едва ли има свещеник, който да проверява дали жената е кръшнала, за да оправдае молбата на съпруга й за разтрогване на брака. В момента в Софийската епархия има 15 искания за развод, в Пловдив се внасят по 3-4 на месец, а в Сливен – по 10. Подобно е положението и във Враца и Стара Загора, по-малко мераклии да се откажат от Божията благословия над семейството им има в Добричка област. За Православната църква бракът е тайнство и тя гледа отрицателно на разводите, обясни викарийният епископ на Софийска митрополия Знеполски епископ Йоан. Допреди 4-5 години свещениците отказвали разводите. Молбите отлежавали в църквите, докато поповете увещавали съпрузите, че бракът им е свещен и трябва да останат заедно. В последно време обаче процедурата се извършва без усложнения. Щом са налице необходимите документи и решението за развода, отците отписват двойката от регистрите на храма, в който е венчана.
Развеждат се най-често съвсем млади хора, сключили прибързано брак, или двойки на средна възраст, търпели съжителството в името на порасналите си вече наследници, казва секретарят на Софийската митрополия Андрей Касабов. Процедурата по църковния развод е напълно безплатна, необходимо е само да се представят молба и копие от съдебното свидетелство за граждански развод, уточни пловдивският му колега Георги Мекерев. Плаща се само такса от десетина лева. Така църковният брак излиза пет пъти по-скъпо от развода.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...