Състоя се официалното представяне на книгата „Монахът в мен“



 

С много публика и медиен интерес премина представянето на книгата „Монахът в мен” в София. Независимо от лошото време и проблемите на летище София, които попречиха на автора да кацне в столицата и забавиха пристигането му до последния момент, събитието се състоя в  четвъртък, в зала „Надежда” на Столична библиотека, с участието на автора проф. Хайнц Нусбаумер. Съорганизатори бяха фондация „Покров Богородичен”, издателство „Омофор”, Австрийско-Българското Дружество във Виена и Столична библиотека.

Отец Петкин, предстоятел на българския православен храм „Свети Иван Рилски” във Виена и вдъхновител на идеята за издаването на книгата на български, каза на представянето: „Много съм задължен и благодарен на проф. Нусбаумер за това бижу, което е излязло изпод талантливото му перо: “Монахът в мен”. Силно се впечатлих, когато прочетох книгата. Обадих му се по телефона. Той се зарадва, даде съгласието си книгата да се публикува на български, взех съгласието и на издателството и така започнахме. "

За значението на книгата като богословско четиво отец Петкин каза: „Така, както у нас можете да чуете: „Ама, католиците, християни ли са ?”, така и на мен са задавали въпроса в провинцията в Австрия: „Павославните дали са ли християни?” Можете ли да си представите: Един католик, повече от 20 години поклоник на Светата Гора Атонска! Па седнал, че и написал един такъв възторжен панигирик не само за Света Гора, но за православното монашество, за неговите приятели – монасите на Атон. С всичката му искреност, честност, удивление, преклонение …

Снимки: Любомир Върбанов

Седем издания претърпя книгата само за една година. Четена еднакво много от духовници и мирски люде. И едните и другите не спират да я препоръчват. Чух на няколко пъти коментари на австрийски журналисти именно, че е променила начина на живот на много хора.”

За автора отец Петкин каза: „Като човек: Хайнц Нусбаумер е дълбоко вярващ, практикуващ своята религия християнин. Като автор: За мене, вярващия негов събрат, Хайнц Нусбаумер е писател от най-висок карат. Чрез книгата “Монахът в мен” той ни казва: “Човече, забрави стреса, забрави фалшивата цел, към която стремглаво си се насочил. На погрешен път си! Обърни се към Бога, Който те е създал. Постарай се Нему да послужиш. Тогава ще обърнеш внимание и на твоя ближен, който също има потребност от блага дума. Вярата и благодатните средства, които Църквата ти предлага, ще изпълнят с дълбоко съдържание твоя живот.” Ето това е авторът Хайнц Нусбаумер за мене. Благодаря на Бога, че има такива автори като него. Дай Боже повече такива.”

Сухите факти за проф. Нусбаумер звучат така: той е австрийски журналист с богат жизнен опит – 25 години е шеф на външнополитическия отдел на виенския KURIER и автор на книгите “Хомейни” и “Идната година в Йерусалим”. В периода 1989-1999 г. е говорител на двама федерални президенти, телевизионен модератор, издател на седмичника „Die FURCHE“ и председател на най-голямото в Европа селище за отглеждане на деца без родители „SOS-Киндердорф”. А книгата „Монахът в мен” е плод на повече от 20 години опит като атонски поклонник. На представянето той разказа за своите нагласи по отношение на религията и обществото. Сподели интересни случки от личния и професионалния си живот и благодари за големият медиен интерес.

Приветствие към присъстващите произнесе културтото аташе на Република Австрия в България доктор Вайда. В представянето се включиха и господин Пламен Сивов, изпълнителен директор на фондация „Покров Богородичен”, преводачът господин Георги Катранджиев и Мария Иванова – редактор на книгата и координатор на издателство „Омофор”. Тя каза: „Всеки един от нас, от екипа реализирал българското издание, споделя идеята на проф. Нусбаумер, че да си християнин не е статично състояние, а поклоническо пътуване, чиято динамика се разгръща в пределите на личността, че християнството със своя древен опит е насъщна необходимост и за съвремения човек, иначе изкушаван от облечените в екзотични одежди съвременни култове.

Че да откриеш монаха в себе си, отвъд манастирските зидове, без расо е онзи опит на събраност и вглъбеност в себе си, когато възстановяваш цялостността на Божия образ в човека: Искреност, и откровеност към себе си и към ближния и откритост към този поток на човешка традиция, който носи дара на покоя, на радостта и благодарността.

Монахът в нас това би бил опитът да се връщаме преди всичко в средоточието на покоя в нас, в пещерата на собственото сърце и това е възможност, открита и за съвременния човек.”

Организаторите благодарят на всички, помогнали вечерта да се превърне в специално по дух и значение събитие.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...