С пренасянето на свети мощи Софийската духовна семинария и НИМ възраждат една стара традиция


Както вече ни съобщиха от Софийската духовна семинария, на 14 декември от Националния исторически музей ще бъдат пренесени мощи на св. Модест, които ще бъдат изложени за поклонение и съхранявани в храм „Св. Иван Рилски” към семинарията. Мощите са открити при работа с мощехранителница от фонда на НИМ. Те ще бъдат предадени на архимандрит Сионий, ректор на Софийската духовна семинария “Св. Йоан Рилски” в присъствие на негови възпитаници. След литийно шествие семинаристите ще положат мощите на св. Модест в църквата “Св. Йоан Рилски” към семинарията. Повече за светеца и традицията на пренасяне на свети мощи разказва директорът на НИМ проф. Божидар Димитров:

"В средновековието пренасянето на мощите е свързано с престижа на града и институцията, която ги приема и предава. Светите братя Кирил и Методий пренасят мощите на св. Климент, папа Римски в Рим; цар Самуил пренася мощите на св. Ахилий в Преспа; цар Иван Асен ІІ – на св. Петка Епиватска, св. Иван Рилски, св. Сава и Симеон Сръбски в престолния град Търново. Мощите на св. Иван Рилски се пренасят неколкократно – от Рила в Средец, унгарският крал Бела ги премества от Средец в столицата си Естергон (Унгария), от там са възвърнати отново в Средец, а от там – в Търново. През ХV век мощите на българския отшелник тържествено се пренасят от Търново във възобновения Рилски манастир, като шествието се превръща в празник и на българския дух и вяра.

С пренасянето на мощите на св. Модест с литийно шествие от НИМ до храма “Св. Иван Рилски”на Софийската духовна семинария се възражда старата традиция.

Св. Модест е роден в гр. Севастия Кападокийска, на изток в Мала Азия, на границата с Армения. Расте в семейство на благочестиви родители и твърде млад се посвещава на Бога, заживява строг монашески живот, става настоятел на обителта на Теодосий Велики, основателя на общежитийното монашество в Палестина.

През 614 г. персийският цар Хозрой ІІ съвместно с присъединилите се към него юдеи предприема опустошително нашествие с цел да изтреби християните в Сирия и Палестина. Иерусалимският патриарх Захарий заедно с много хора и светия Кръст са взети в плен. В това смутно време на св. Модест е поверено управлението на Палестинската църква. Той събира грижливо останките на избитите монаси и с почести ги полага в гробница. Възстановява Гроба Господен, както и Голготския и Витлеемски храм. Достига дълбока старост, умира на 97 години на 18 декември 634 година.

Православната църква чества празника на св. Модест на 18 декември. Пренасянето на мощите му е посветено на този празник.

Добре дошли!"

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...