Украинската църква към Московската патриаршия спести българския произход на катедралния храм в Болград. Защо?



В изданието ни на 3 ноември ви предлагаме:

  • Храм строен с жертви, премълчани в наши дни – как бесарабските българи възстановиха 180-годишия катедрален храм на Болград, който беше опожарен през 2012 г.? Каква помощ оказаха и българите от различни части на света? Какво място има този храм в живота на днешните ни сънародници в Бесарабия? А защо Украинската православна църква към Московската патриаршия забрави заслугите на техните предци, които са издигнали най-великолепния храм на Бесарабия със свои средства, докато все още са живеели в землянки и схлупени къщурки. Гости на Горан Благоев са две бесарабски българки – Райна Манджукова и Жана Суслина, а поводът за срещата не е случаен. Тя е планирана отдавна, за да почетем във „Вяра и общество“ Денят на бесарабските българи – 29 октомври – датата, на която е осветен катедралният храм „Преображение Господне“ в Болград. Очаквайте един разказ за българския дух, който със сигурност ще ви развълнува.
  • Истински будител на вярата в тъмата на османското робство – памет за преподобни Пимен Зографски/Софийски в деня на неговата памет.
  • Християнските теми в българската поезия – разговор със свещеник Николай Петков от Шумен, самият той поет и изследовател на литературата.
  • Почит към падналите за вярата и отечеството – защо на Архангелова задушница възпоменаваме войните, загинали за България?

Гледайте ни, очакваме ви и тази събота, точно в 14.00 – новият ни начален час!

 

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...