Християнският празник в секуларния свят е темата на дискусията от поредицата „Православие и съвремие“ през декември



3094СЪБИТИЕТО ВЪВ ФЕЙСБУК >>>

Екипът на Православие.БГ ви очаква на деветата среща-дискусия от поредицата „Православие и съвремие" на тема „Християнският празник в секуларния свят", за да поговорим за същността и посланията на християнския празник в навечерието на Рождество.

„Днес не е време за поучения, а за славословия, не е време за наставления, а за благодарност, не е време да преподаваме уроци, а да изразим радостта си… Ето, всички са на пир при Господа – радват се и се веселят", казва св. Теофан Затворник в своето Слово за Рождество Христово. Именно пълнотата на християнската радост и измеренията на християнския празничен дух в съвременната действителност ще са част от акцентите, върху които ще дискутират участници и публика. Очакваме ви!

Участници

altПроф. дфн Георги Каприев
Преподавател по история на философията в СУ „Св. Климент Охридски" и един от утвърдените европейски специалисти в областта на средновековната християнска философия. Проф. Каприев е търсен лектор от някои от най-престижните висши училища в Европа, сред които университетите в Бари, Берлин, Вюрцбург, Кьолн, Цюрих и др. Член е на Обществото за философия на Средновековието и Ренесанса (GPMR) в Германия и на Института за средновековна философия и култура (София). Съосновател на Европейския висш колеж за антична и средновековна философия (EGSAMP). Главен редактор на philosophia.bg, член на редакционния екип на сп. „Християнство и култура". Автор на десетки книги и преводач от латински, старогръцки, немски и руски.

 

3095Свещ. Николай Петков
Преди да стане свещенослужител, между 1998 и 2000 г. отец Николай Петков преподава антична философия във Философския факултет на ВТУ "Св. св. Кирил и Методий". През 2002 г. е ръкоположен за свещеник и от 2003 до днес служи в храм „Свети пророк Илия" в шуменския квартал Дивдядово. Той е недипломиран доктор по философия и дипломиран доктор по литература. Автор е на книгите „Архе", „Божествените имена във философията на Прокъл Диадох", „Стадионът на Старата госпожа" и „Кирил и Хипатия" (най-новата му книга, която излезе през есента на 2013 г.).

 

СЪБИТИЕТО ВЪВ ФЕЙСБУК >>>

Къде: ателие-книжарница „Къща за птици" (София, ул. Проф. Асен Златаров 22)
Кога: 12 декември (четвъртък), 18:30 ч.

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...