Коледни картички, създадени с надежда, подарени с любов



altСпоред статистиката едва 10% от българите в неравностойно положение работят, за останалите е единствено пенсията по болест, която не стига за физическото оцеляване, какво остава за оцеляване на чувството за достойнство… Неслучайно още от нейното създаване преди 11 години до днес, в Програмата за изработване на поздравителни картички на фондация „Покров Богородичен" са се включили над 300 българи в неравностойно положение.

Участници в програмата са самотни родители на деца с увреждания, хора с увреден слух, момчета и момичета, израснали в институции без родителска грижа, пенсионери в крайна нужда… Но кои днес са конкретните лица, които стоят зад всяка ръчно изработена с любов картичка, и какво ни разказват техните житейски истории? Представяме ви трима от участниците в проекта…

 

С какво сте се занимавали преди да се захванете с правенето на картички, и какви трудности срещнахте по пътя си?

altРадост (страда от сърдечно заболяване, самотна майка на дете с увреждане): Работех в старчески дом, но напуснах, поради операции, които претърпях, и здравословни проблеми, които възникнаха впоследствие.

Елена (страда от онкологично заболяване): През 2008 г. родих първото си дете. След това дойде изпитанието за здравето ми, наложи се да се подложа на сериозно лечение, на химиотерапия. По Божията милост и благодат вече минаха 5 години след поставената ми диагноза и вече съм добре, благодарение на което повярвах в Бога.

С какво се промени ежедневието Ви, когато се захванахте с изработването на картички? И какво друго, освен средства за живот, Ви дава тази работа?

Радост: Синът ми посещаваше Дневния център към фондацията, където с него работеха психолог и логопед, и получаваше помощ в училищните занимания. Тогава в центъра се запознах с хората, които изработват красиви картички от хартия. Правенето на картички запълва свободното време, с което разполагам, и ми помага финансово. Освен финансовата помощ, тук се срещам и общувам с други хора, с които имаме сходни проблеми, свързани с децата, със здравето, и освен това получавам възможност да развивам творческите си умения.

Елена (с увреден слух): Забелязвам промяна в това, че тази работа ме кара да се чувствам жизнена и полезна; кара ме да вярвам, че моят труд носи радост на други хора.

Елена (страда от онкологично заболяване): Тази работа ме успокоява; тя изисква търпение и упоритост, а аз съм упорита и не се отказвам лесно. Установих, че какъвто си в работата, такъв си и във всичките си други дела, по принцип в живота си.

Все още има българи, които мислят, че човекът с физически проблем е и психически нестабилен, неспособен да работи и на него трудно може да се разчита…

Радост: Понякога физическият проблем, който пръв се забелязва в човека, отклонява вниманието от душевните му качества, от възможностите и потенциала му, а той може да работи ефективно и да живее пълноценно в обществото. Затова апелът ми към българските работодатели е да предлагат повече възможности на хората с увреждания за работа от къщи, защото често здравословните проблеми не ни позволяват да посещаваме работно място извън дома, което пък ни лишава от основни средства за живот.

Защо хората да изберат именно картичките, изработени от вас? И какво е предимството на хартиената пред електронната картичка?

Радост: Защото са нестандартни, и биха вдъхнали по-различно настроение на човека, който ги получава. В забързаното ежедневие изпращането на електронна картичка спестява време, но и днес, както преди десетилетия, удоволствието и изненадата да отвориш пощенски плик и в него да откриеш картичка, надписана на ръка специално за теб, винаги ще продължава да носи радост, както за получателя, така и за подателя.

Елена (страда от онкологично заболяване): Господ ни призовава да вършим всяка работа като за Него. Тоест всеки детайл е изработен с много любов и внимание, със стремежа всяка картичка да е най-красивата. Днес виртуалният свят е навлязъл във всяка сфера на живота ни, но например когато си избираме картичка за Рождество, нека си спомним, че по времето на Иисус не е имало електронни картички; всичко се е писало на ръка…

Елена (с увреден слух): Между ръчно изработената и електронната картичка има една съществена разлика – в първата има вложени много топлина и любов.

Има ли картичка, която сте получили и чието пожелание никога няма да забравите?

Радост: Да, това са всички картички, изработени от сина ми, макар непохватно и с пожелания, написани с правописни грешки, но подарени с много любов и с мисълта да ми създаде положителна емоция.

Какво най-силно Ви дава вяра и надежда за бъдещето?

Радост: Макар и малкият шанс да се излекувам, за да успея да помогна на по-малкия ми син да навлезе в живота и в обществото, да се реализира като пълноценен човек.

Елена (с увреден слух): Много ми се иска в бъдеще да няма такова разделение между хората, каквото виждам днес; човекът с увреден слух да не бъде отхвърлян от средата на „нормалните" хора.
                                                                 

     alt      alt     alt
     alt      alt      alt

Целият каталог с коледни картички, може да разгледате тук.

За поръчки и допълнителна информация:

Гергана Попиванова – координатор
tel: +359-2-987-16-55
mob: +359-879-440-120
e-mail: gergana@pokrov-foundation.org

Картичките, изработени от хора в неравностойно положение, може да намерите в:

Книжарницата на бул. „Мадрид" 12, София
Магазин „Greeny" – ул. „Иван Вазов" 20, София
Галерия на ул „Шипка" 24,  София
В книжарниците на Bookpo!nt
Книжарница „Верен", пл. „Славейков" 1,  София
„Дар за горене" – ул. „Славянска" 19, гр. София
Цветарница на ул. „Проф. Асен Златаров" 23, София
Книжарница „Ронкали", ул. „Проф. Асен Златаров" 7, София
Цветарница „Майстора и маргаритите", ул. „Шишман" 12а, София
Книжарница „CLC", ул. „Цар Сименон" 45, гр. София
Магазин за козметика на бул. „Ал. Стамблийски" 74, София
Храм „Св. Неделя", София
Ателие книжарница „Къща за птици", ул. „Проф. Асен Златаров" 22, София
Галерия „Пунто-арбо", ул. „Румен Войвода" 26, София
Магазин „Творение", ул. „Шишман" 7, София
Храм „Св. Седмочисленици",  София
Книжарниците на Ciela
Храм „Св. Троица",  София

 

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...