Цяла петилетка не могат да построят църква в Оходен



Вече цяла петилетка траят патилата на Инициативния комитет в с. Оходен, който на 17 април 2004 година се учредява, за да се построи православен параклис на мястото, което още в средата на миналия век е осветено от предишния Врачански митрополит Паисий.

Сдружението е председателствано от местния родолюбец Иван Василев Иванов и наброява 11 члена. Тогавашният кмет на селото удовлетворява искането му точно този общински терен в размер на 40,5 кв. метра да се определи за богоугодното начинание, което е приветствано от всички жители на селото. Открита е сметка в Пощенска банка и в следствие на организираната от комитетета рекламна кампания са набрани средства за стартиране на първоначалните строителни работи по изграждането на параклиса.

Мястото се намира в центъра и е достъпно от всички посоки. В границите му съществува сграда, определена като опасна за живота на хората и подлежаща на събаряне по силата на заповед на тогавашния кмет на Община Враца инж. Войслав Бубев. Преценено е, че част от материалите от нея могат да влязат в употреба за строежа на параклиса. Всичко тръгва много гладко и на пръв поглед храмът може да бъде построен за кратък срок. Това става реалност и след срещата с Врачанския митрополит Калиник, който благославя инициативата с писмо No83 от 22 април 2005 година. С голям ентусиазъм благотворително се включват в начинанието арх. Марангозова, която изработва техническия проект след необходимото геоложко проучване на терена. Безвъзмездно се заемат да помогнат и останалите специалисти. Арх.Пламен Стоянов – сегашен главен архитект на община Враца – изработва архитектурно-строителния план, а ЕТ "Румяна Алексиева " и инж. А. Пенков разработват проект за електрозахранване на параклиса. Инж. Янко Миленков също се включва благотворително, като трасира, означава и координира посоката изток, за да се построи на точното място олтара на храма, както го изискват каноните.

Обещаното дофинансиране от страна на предишния кмет Войслав Бубев не само не се осъществява, но Общинският съвет приема докладната му за преместване на мястото на храма със свое решение No513 от 29 май 2007 год. по протокол No47.

Какво налага това ново хрумване на предишния градоначалник,не е известно. Запознати твърдят, че апетитното парче е станало ябълка на раздора между бизнесмени, които го били нарочили за фурна. Новото, отредено от решението на местния парламент място е изключително неудобно, стръмно и труднодостъпно, особено за възрастните хора. Закрива пространството пред входовете на няколко частни дома, има и по-малки размери, според внезапното творческо хрумване на вносителя – тогавашния градоначалник на Враца. Като капак на всичко трябва да се унищожи намиращата се на терена липова гора – едно от малките паркови места в селото.

След като през 2004 година врачанският археолог Георги Ганецовски откри най-древния човешки скелет в Европа (8000 г. пр. хр.), т.н. "Тодорка", както и селище от неолитната епоха и "праисторически МОЛ" за кремъчни изделия, според негов израз, туристи и ценители на историята започнаха да посещават малкото полупланинско селце, дотогава потънало в забрава. Необходимо е да се вземе по-скоро решение и да се даде ход на строежа на храма, който е необходим за духовните нужди на местните, както и за посетителите на археологическия обект.

По всичко личи, че мястото ще се превърне в голяма туристическа дестинация от европейско и световно значение. В Австралия вече се говори и пише за сензацията и културата "Тодорка", след като артефактите от терена са впечатлили посетители от далечния континент, разгледали на място уникалното праисторическо селище.

Тези съображения е имал впредвид общинският съветник от ВМРО Красимир Богданов, който още за майската сесия на местния парламент бе подготвил докладна за промяна на безумното решение от времето на Бубев и връщането на терена, определен за строеж на параклис на предишното, осветено от Врачанска митрополия място. Мотивите на Богданов са съобразени с благословението на сегашния Врачански митрополит Калиник, както и с волята на дарителите, жителите на селото и живеещите извън Оходен хора, които милеят за възраждането на традициите в родното им село.

"Обезмислят се и усилията на много хора" – се казва в докладната. Богданов тогава отсъстваше по уважителни причини и становището на заседанието на общинския съвет бе, че вносител по протокол трябва да бъде кметът на общината или заместник-кметът по строителство. На сесия на местния парламент, състояла се на 14 юли т.г. докладната отново не бе внесена по процедурни съображения. Членовете на инициативния комитет и жителите на Оходен се надяват решение по казуса да има в най-скоро време и настояват това да стане на предвидената за 30 юли сесия, независимо, че засега е решено на нея да се разглежда само актуализацията на бюджета. Фактът, че и кметът на Враца, и избраният мажоритарен депутат от региона Николай Коцев са църковни настоятели в два храма във Враца, дават основание на хората да смятат, че петгодишната им мечта ще стане скоро реалност.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...