Икона на Божията майка „Знамение“ Серафимо-Понетаевска бе представена в музея „Андрей Рубльов“



Дмитрий Николаевич Ломан

Историята на иконата е свързана със семейството на последния руски император Николай II. Преди революцията тя е собственост на щабния офицер полковник Дмитрий Николаевич Ломан (1868-1918). Дълбоко лично приятелство свързва Д.М. Ломан с Николай II и съпругата му Александра Фьодоровна, а императрицата е кръстница на сина му Юрий. Иконата, нарисувана от един от най-добрите иконописци по онова време – Николай Емелянов, очевидно му е била подарена от императрицата за работата му по изграждането на Теодоровската катедрала в Царско село – главната резиденция на император Николай II.

Руското императорско семейство Романови 1914 г.

По своя облик тя наподобява триделна староруска икона, в центъра ѝ се намира образът на Божията майка Серафимо-Понетаевска, особено почитана от императрицата. Отстрани на Божията майка са изобразени св. Николай – небесният покровител на владетеля, и монахът Серафим Саровски, канонизиран през 1903 г. Св. Серафим е изключително почитан от царското семейство, тъй като благодарение на неговото застъпничество се ражда дългоочакваният престолонаследник. Сложната композиция е обогатена от множество малки сюжети, които допълват основните образи.

След революцията иконата е продадена в чужбина, там сменя няколко собственика, след което се връща в Русия и сега е в частната колекция на Игор Сисолятин.

Източник: pravoslavie.ru

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...