Древни архитектурни структури бяха разкрити под основите на Света София в Истанбул



Петнадесет века след построяването си, великолепната византийска църква Света София все още крие тайни, а тяхното разкриване и до днес буди удивление и възхищение.

Основана е през 532 г. сл. Хр., при император Юстиниан I, когато съществуващият на това място храм, наричан още Голямата църква, е опожарен по време на бунтовете в Константинопол.

Света София е тържествено открита през 537 г., осветена е за пръв път през 360 г. и функционира като катедрален храм на Константинополската патриаршия до 1453 г.

Църквата, посветена на светата Премъдрост Божия принадлежи към върховете на византийското църковно строителство с новаторския за времето си дизайн и архитектура.

Храмът е бил и остава символ на Константинопол както през византийския и османския период, така и днес.

Освен възхищението, което сградата предизвиква у посетителите и поклонниците, също толкова интересно е какво съществува под нейните основи, като през вековете и до днес се разпространяват различни легенди и предположения.

Както от разказите, така и от проведените археологически разкопки, е известно, че под пода на Света София е имало обширно подземно пространство, където са се помещавали множество крипти, катакомби и галерии. Градска легенда дори разказва, че подземните тунели на Света София стигат до кулата на Леандър (Момината кула) на Босфора и до Принцовите острови.

 

Археолозите твърдят със сигурност, че различните тунели под църквата са свързани помежду си, въпреки че поради натрупване на земна утайка днес повечето от тях са блокирани.

Професор Хасан Фират Дикер споделя, че голяма част от подземните структури на Света София са били използвани като складова зона, а има и структури, които са били част от канализационната или водоснабдителната система.

На дълбочина четири метра е разкрита и катакомба, състояща се от три помещения, където са извършвани погребения от IV в. сл. Хр. Това е най-старата структура във византийския храмов комплекс. Нейното съществуване е известно от 1946 г., но едва наскоро беше завършена работата по премахването на четирите тона кал и утайка, които бяха погълнали мястото.

 

Източник: CNN Greece

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...