Израелски учени откриха свидетелства за земетресението, споменато в Стария Завет



В глава първа от Книгата на пророк Амос се казва, че описаните събития са се случили две години преди труса, когато Озия бил цар на Юдея.

Възможно е археолози от Йерусалим да са намерили физически доказателства за масивното земетресение от VIII в. пр. Хр., упоменато в книгите на пророк Амос и пророк Захария в Стария Завет.

При разкопки, организирани от Израелската служба за опазване на антики (IAA) и фондация „Давидов град“ бяха разкрити руини и счупени глинени съдове в квартал Силуан (в историческия район Давидовият град) в източен Йерусалим. Тези находки допълват свидетелствата за земетресението, открити по-рано в други части на Израел и на дъното на Мъртво море.

Изследователите обмислят и алтернативни обяснения на находките, включително пожар, но пепел или други доказателства, че градът е горял по това време, не са намерени. Археолозите не изключват възможността разрушенията да са само от местен характер.

За да докажем, че не само една сграда е разрушена, ние сравнихме руините тук с други подобни места както в Йерусалим, така и извън него – и аналогичен слой останки беше намерен навсякъде. Следователно можем да установим връзка между опустошенията и да твърдим, че бедствието не е с локален характер, а е с по-голям мащаб “, обясни археологът от IAA Джо Узиел.

Както пише редакторът на вестник Times of Israel Аманда Боршел-Дан, библейските източници разглеждат земетресението като значимо събитие и го използват като отправна точка за време в разказите, както в наши дни например за това може да послужи началото на Covid-19 епидемията.

В първа глава от Книга на пророк Амоса, един от така наречените малки пророци на Стария Завет, се казва: „Думи на Амоса, един от пастирите текойски, които той чу във видение за Израиля в дните на иудейския цар Озия, и в дните на израилския цар Иеровоама, син Иоасов, две години преди труса.“

Озия, или Азария, е десетият цар на юдеите от Давидовото коляно, който управлява 52 години през VIII в. пр. Хр. Няколко столетия по-късно Захария, който е живял през VI-V в. пр. Хр. – друг от малките пророци, също споменава за това земетресение: „И вие ще побегнете в долината на Моите планини; защото планинската долина ще се простира до Асил; и ще побегнете, както бягахте от земетръса в дните на Озия, цар иудейски; и ще дойде Господ, Бог мой, и всички светии с Него”(Зах. 14:5).

В Йерусалим са възможни разрушителни земетресения, за това свидетелства земетресението, регистрирано през 1927 г. Вероятно подобно събитие е оставило силно впечатление и е било записано от Амос“, казва пред The Times археологът от Тел Авивския университет Израил Финкелщайн, който не е участвал в настоящите археологически разкопки.

При разкопки в древния град Мегидо, на около 130 км северно от Йерусалим, Финкелщайн и колегите му откриват свидетелства за друго земетресение от същия период. Както съобщава главният редактор на Haaretz Рут Шустер през 2019 г., екипът на Финкелщайн намира „наклонени колони и изкривени стени, натрошени строителни камъни, пропаднали подове, втечнен пясък, отломки от глинени тухли и изгорели останки “. Археолозите откриват и разрушени сгради от средата на VIII в. сл. Хр. в Тел Хацор и Акра (и двете селища са разположени на север от Мегидо); и в Тел Лахиш, югозападно от Йерусалим.

По-рано изследователите са използвали радиовъглероден анализ, за ​​да намерят доказателства за сеизмична активност в района на Мъртво море. Резултатите показват, че през VIII в. пр. Хр. може да са възникнали две големи земетресения, едното между 861 и 705 г. пр. Хр., а другото – между 824 и 667 г. пр. Хр.

Волфганг Цвикел, специалист по Стария Завет от Университета „Йоханес Гутенберг“ в Майнц (Германия), в интервю за Haaretz изказва предположение, че може би в своята книга Амос комбинира двете събития в едно или има предвид земетресението, което се е смятало за по-мощно.

 

Източник: smithsonianmag.com

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...