За сексуалното възпитание в Православната Църква…



Прочетох книгата на монах Михаил „Сексуалното възпитание в Православната Църква днес – Има ли го?” Гръцкият монах се опитва да реши проблемите в Гръцката Църква  в сексуалното възпитание на членовете й. Той се противопоставя на тесногръдието и сляпото придържане о каноните на Църквата по тези въпроси от страна на някои духовници.

В отговор на тяхното лицемерие, сляп консерватизъм и клерикализъм, той цитира някои мъдри съвети на стареца Порфирий и стареца Паисий към християните, пострадали при изповед от гуруизма и женомразството на бездуховните клирици, предимно монаси.

Монах Михаил е прав, когато изобличава тесногръдието и лицемерието на тези духовници. Монахът обаче обвинява свети Никодим Светогорец за ограничените му възгледи и запазения йезуитски дух в книгите „Духовни упражнения” и „Невидима бран”. Монахът отрича светостта на св. Никодим и боговдъхновеността на книгите му. Ако монах Михаил не се покае за този грях – хула срещу светеца, бих се съгласил с някои светогорци, които смятат, че е изпаднал в духовна прелест.

Относно твърдението му: „Духовни упражнения” са от йезуита Игнатий Лойола, а „Невидимата бран” е труд на Лоренцо Скуполи – ортодоксализирани, разбира се, но със запазен в тях йезуитски дух”  бих отбелязал, че Лоренцо Скуполи е театинец, а не йезуит.

И в двете книги има изключително мъдри съвети относно монасите – как чрез аскеза (само като средство, а не като цел) и често причастяване с Христовите Тяло и Кръв от благодарност и любов към Него да побеждават страстите си и да станат едно с Христа (Целта и Смисъла, и Самия Живот, Който Единствен прощава и изгаря всичките им грехове.

Св. Никодим първи съставя и превежда на новогръцки Добротолюбието. Със св. Макарий Нотарас написва „За постоянното причастяване с Божествените Христови Тайни”, тълкува Правилата на Църквата – Пидалион, написва житията на новомъчениците на Балканите, включителнон на св. Георги Софийски и св. Злата Мъгленска, пише много тълкования на Св. Писание, което знае наизуст. Пише много акатисти и канони, например към Скоропослушницата, в който хвали българите: „България прославя чудесата ти, Богородице”.

Св. Никодим предпазва гърците от силното влияние на католицизма, като изобличава неговите отклонения от Св. Писание. Например, при католиците епископът и свещеникът прощават греховетте ex opere operato, а в Православната Църква само Бог прощава греховете – Господ, а не пророк Натан, простил греха на Давид. Св. Симеон Нови Богослов пита: Как ти, отче, ще простиш греховете, ако в тебе не живее Христос?! В Православната Църква Тайнствата зависят от вярата, те не са автоматични, нито магически. Христос казва: "Който повярва и се кръсти, ще бъде спасен!" Христос изисква вяра, действаща с любов, а не автоматични тайнства, извършвани независимо от вярата на духовника или християнина.

Монах Михаил има проблеми с Гръцката Църква, но няма никакво право да вини за това св. Никодим и да приписва на светеца грехове на Зоистите. Той говори за смирение и любов, а отрича смирения светец, който от любов към Христа и християните отдаде самия себе си – ръката му се парализира от писане за просвета на тънещия в тъма гръцки народ! Чудото на любовта към Бога и ближния е напълно достатъчно за канонизацията му. Католиците изискват поне три чудеса за санктификация, но само любовта е напълно достатъчна, тя никога не отпада, понеже Бог е Любов!

Поръчайте книгата на монах Михаил оттук.
   

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...