Дума: Българите градят отново храмове



Източник: в. Дума, бр. 200

Близо 800 черкви и параклиси се освещават на година, само в Софийска епархия новите са 80

Има бум на строеж на храмове в страната. Това заяви експертът в Дирекцията по вероизповеданията в Министерския съвет Емил Велинов. По думите му само в Софийска епархия от средата на 2005 г. насам са съградени около 80 храмове и параклиси. Близо 800 черкви и параклиси се освещават на една година и половина в страната. Според Велинов новите джамии, построени за същия период у нас, са около стотина.

В сметката на държавната субсидия за подпомагане на вероизповеданията е останал резерв от 65 000 лв., вероятно той ще бъде похарчен през есента за някой неотложен ремонт, обясни още експертът.

Държавната субсидия за вероизповеданията у нас за 2006 г. е в размер на 2,3 млн. лв. От тази година обаче от нея се предоставят 93%, а останалите 7 на сто след одобрение на правителството. Парите се разпределят между вероизповеданията според броя на техните вярващи, като всяко от тях само решава за какво ще я използва.

678 900 лв. от общата сума на субсидията са за строеж и ремонт на български храмове в чужбина и за издръжката на свещениците там. Българската православна църква в страната е получила 1 023 000 лв., мюсюлманското вероизповедание – 148 800 лв., Централният израилтянски духовен съвет – 18 600 лв., Арменската апостолическа православна църква – 27 900 лв., протестански денономиции – 46 500 лв.

За ремонт на Желязната черква "Св. Стефан" в Истанбул са отпуснати 604 500 лв., а Рилският манастир е получил 93 000 лв. 32 200 лв. пък а предназначени за издаването на религиозна литература и за научни и социологически изследвания за вероизповеданията.

Дирекцията е получила допълнително от бюджета 430 000 лв. за изграждането на игуменското крило на Троянския манастир и 100 000 лв. за катедрален храм във Враца.

Към момента в Софийски градски съд са регистрирани 81 вероизповедания, съобщи още Велинов. Всички те имат право на държавна субсидия, но напоследък се регистрират и вероизповедания, които имат много малко последователи. За такива вероизповедания не може да се предоставят повече от 5000 лева, посочи експертът.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...