Монитор: Британски командос прие православието заради българка


Източник: в. Монитор, бр. 2660

Пловдивското с. Куртово Конаре, известно още като българският Вавилон, отбеляза светското си събитие на годината. Ветеранът от специалните сили на Нейно величество Елизабет Втора и ветеран от войната за Фолклендските острови през 1982 г., Дъглас Стоктам даде сърцето си на българската си избраница Благовеста Маневска. Важен ритуал предшестваше сватбата ­ в петък: Дъг премина в лоното на Българската православна църква с кръщение в местния храм "Св. Атанасий".

За тържественото събитие от Великобритания специално пристигна и приятелят на младоженеца Уилям Инес, комуто беше отредена важната роля на кум. Мистър Инес също прие православието в навечерието на сватбата.

Според източници от Куртово Конаре, влюбената двойка изобщо не е имала колебания по какъв ритуал да бъде извършено бракосъчетанието,а и за нея важи старият балкански принцип "Откъдето жената, оттам и родата".

Венчанието пред Бога извърши местният свещеник отец Николай, а гражданският ритуал кметицата Ели Динова край басейна на ресторант "Старата къща".

Последва мощна почерпка с избрани питиета и деликатеси за всичките гости на тържеството. Само английската група е била от 46 души. Освен 40-те британци, които живеят в селото, пристигнали са и още две семейства от Острова. Те веднага са поискали да купят три къщи в Куртово Конаре. Младото семейство Стоктам не възнамерява да сменя местожителството си.

Куртово Конаре се прочу, след като "Монитор" съобщи в началото на годината, че в селото са се пресекли житейските пътища на хора от 10 националности, сред които Русия, Узбекистан, Великобритания, Германия, Чехия, Полша, Южноафриканската република, Украйна, Унгария.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...