Сега: Училище забранява гривна на непорочността



Източник: Сега

Това е само тънка сребърна гривна с инкрустиран от Библията цитат. Но решението на едно от водещите държавни училища във Великобритания да забрани бижуто символ на клетвата на християнките да не правят секс преди сватбата си, предизвика остро противопоставяне с родителите и тежък дебат за правото на религиозно себеизразяване и за сексуалното образование в училищата.

Хедър и Филип Плейфут спорят вече втора година с ръководството на училището Милес в Хоршъм, Западен Съсекс, за гривната на 15-годишната им дъщеря Лидия. Правилникът на училището забранява носенето на всякакви бижута. Според родителите на момичето обаче гривната, давана на тийнейджъри, завършили спорен евангелистки курс за въздържане от секса, е от особено религиозно значение.

"Гривната им напомня за обещанието, което са направили, подобно на венчалния пръстен, който е външен знак на вътрешно решение", убедена е майката на Лидия – Хедър. "В училището има мюсюлмански момичета, които имат право да ходят забулени, независимо че това не е част от училищната униформа. Изключения се правят и за сикхите. Забраната на гривните, символизиращи девственост, е дискриминация", добавя тя.

Училището твърди, че Лидия и дузина нейни съученички, носещи гривната, са били принудени да взимат уроци изолирано от останалите като наказание за нарушените правила. Лидия е застрашена и от по-сериозна санкция – изключване от училище, заради многократно нарушаване на забраната. От училището обяснили, че това е въпрос на сигурност и здраве.

Въпреки опасността от изключване Лидия продължава да носи гривната. "Чувствам се огорчена и до някаква степен предадена, защото в училище винаги ни призовават да се грижим за безопасността. Сега излизаме виновни, че заставаме зад нещо", обяснява ученичката.

Тя е получила гривната си от местната църква, включила се в "Силвър ринг тинг" – евангелистка инициатива, внесена наскоро във Великобритания от САЩ.

Дейността на организацията се приема изключително противоречиво. Според критиците клетвата за сексуално въздържание е по-неефективна от конвенционалното сексуално образование, което призовава тийнейджърите да изчакат, докато са готови, и акцентира върху безопасния секс. За разлика от него "Силвър ринг тинг" осъжда мерките за предпазване от бременност. Това крие опасност за тийнейджърите, които все пак нарушават клетвата за въздържание, изтъкват експертите.
 
Въпросът наскоро бе отнесен до депутата Андрю Силъс, председател на групата Крисчиън Фелоушип, свързана с Консервативната партия. Силъс отправи питане по темата в долната камара на парламента към министър Джим Найт.
 
"Ръководствата на училищата имат свободата сами да определят униформите. Това ги задължава да спазват правилата за равенство и да са чувствителни към религиозните и културни нужди на учениците", се казва в официалния отговор на министъра.

На обратното мнение е Кейт Ууд от Националното светско общество. "Инициативите от типа "Силвър ринг тинг" са изключително подозрителни. Изследванията доказват, че те просто не работят", твърди тя.

Стотици британски младежи са преминали досега през курсовете на "Силвър ринг тинг". Инициативата подемат преди 10 г. двама християни в Аризона в отговор на растящите случаи на бременност сред американските тийнейджърки. Ученичките получават гривната в края на курса, след полагане на клетва и срещу 10 паунда. Идеята е да предадат бижуто на съпруга си в деня на сватбата, като право на гривна имат дори "поправили" се момичета, вече загубили девствеността си.

Силен поддръжник на сексуалното въздържание сред учениците е американският президент Джордж Буш. Американското правителство налива ежегодно по 170 милиона долара за каузата. Независимо от това изследвания на Йеил и Колумбийския университет показват, че 88% от положилите клетва в крайна сметка я нарушават. Тези младежи са далеч по-малко склонни да ползват контрацептиви.

Анкета на "Обзървър" наскоро показа, че 1/5 от британските младежи са правили секс преди пълнолетие. Средната възраст на загуба на девственост е 17 г. Близо 1/3 от момичетата заявяват, че съжаляват, че не са чакали повече.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...