„Отечествен фронт“ срещу протестантските църкви



На 27 март в предаването "Отечествен фронт" с водещ Мартин Карбовски, излъчено по Нова телевизия, бе представена историята на Снежана Стойчева от Варна – бивша евангелистка. По време на престоя си в тази общност жената се е сблъскала с нечистоплътни действия от страна на нейния пастор.

Предаването започва с кадри от богослужение в протестантска църква, на фона на музиката от песента "Money" ("Пари") от албума "Тъмната страна на Луната" на Pink Floyd, а встъпителните думи на Карбовски са: "Алилуя, покайте се! Идва Небесната експлозия, която ще излекува земята от вас […] В морето от фарисеи ние намерихме една удавничка, която едва се е спасила от лепкавите ръце на Божиите наместници на земята, които, както знаете, повечето са педофили, поне що се отнася до католиците".

Първа част

Втора част

През бяла и черна магия, описвайки опита си от екстрасенси, лечители, Бяло братство (на фона на сменящи се надписи от вида "Тайнственият свят на религиозните секти", "Разочарована от Православието"), спомени от лъхащ на алкохол свещеник, който я е кръстил (по-късно Карбовски допълва, обръщайки се към зрителите: "Същият, който беше и на вашето кръщене"), разказът на Снежана е послужил на сценаристите на предаването да представят всяка една организирана религиозна общност като машина за пари, обслужваща интересите на водачите си и основана на сексуални страсти, педофилски издевателства и финансови машинации.

"У нас има само една религия и тя е суеверието на кабеларките", обобщава Карбовски в коментара си. "При нас, като избягаш от един пиян поп, попадаш при друг, който със сигурност е педофил". Коментирайки дарителството, водещият казва: "Православен поп да ти даде пари – това не съм го чувал скоро."

Събирането на дарения от евангелските общности Карбовски нарича еднозначно "гнусна печалба" и "сива евангелска икономика". "Вашите пари (от даренията) се превръщат в необлагаеми милион и половина, които Бог никога не получава".

Журналистът критикува съществуващата в България законодателна рамка по отношение на вероизповеданията с думите: "Аман от такваз религиозна свобода".

Историята на Светлана предаването превръща в повод да постави под общ знаменател сатанисти, сектата на Дейвид Кореш, мормоните, многоженството, ритуалните самоубийства, "католическата педофилия" и "православното пиянство".

"Пред хората тези евангелисти се представят за едни, а в къщи са съвсем други. Това важи за всички жреци и шамани на Господ от създаването на света досега. […] Винаги, когато ти казват, че Бог е наоколо, трябва да си пазиш половите органи и портмонето […] (Ние се надяваме) да ви опазим от глупостта да вярвате в църкви, в организации. Първо повярвайте на мен, а после на Господ.", завършва Карбовски.

***
Наскоро след излъчването на предаването група евангелски църкви започват преговори и кореспонденция с представители на продуцентската фирма на предаването, Телеман ЕООД с искане да им бъде предоставено телевизионно време в рамките на същото предаване за право на отговор, според действащия Закон за радиото и телевизията. Със същото искане е сезиран и Съветът за електронни медии. Искането е уважено и на 26 юни в "Отечествен фронт" е излъчен 20-минутен материал, представляващ изявление на адвоката на засегнатата страна и кратък преглед на историята на българското протестантство.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...