Призив на Мински и Заславски митрополит Вениамин, глава на Белоруската църква



Скъпи братя и сестри!

През тези дни скръб и притеснение изпълват сърцата ни. Конфликтът на украинска земя започна не от вчера, но до последния момент се запазваше надеждата за неговото решаване по мирен път.

Хората, които стоят днес един срещу друг на бойните позиции, са често пъти роднини по кръв, по вяра и по дух. И от двете страни загиват военнослужещи, страдат мирни жители.

Усещайки се едно семейство с руснаците и украинците, ние споделяме болката на нашите братя и сестри. Днес особено важни са думите на апостол Павел, че нашият „Бог не е Бог на безредие, а на мир“ (1 Кор. 14:33). Само в помирението и във възможно най-бързото прекратяване на бойните действия може да се търси изход от възникналия конфликт.

Както в обикновеното семейство се случват времена на изпитания, така и във взаимоотношенията между братските народи възникват противоречия, конфликти, чието решаване понякога съвсем не е просто. А врагът на човешкия род се радва особено много, когато брат върви срещу брата.

Белоруската православна църква призовава страните да потърсят пътя на преговорите помежду си. Нека помним за единния купел на Покръстването, за нашето общо духовно наследство, за нашите светци.

През тези дни особено насъщно е да се обърнем към думите от молитвата на преподобния Силуан Атонски: „Господи, дари Твоя мир на Твоите люде. Дай на всички Твои народи да разберат Твоята любов и сладостта на Светия Дух, та хората да забравят земните неволи, да оставят всичко лошо, да се прилепят към Теб с любов и да живеят в мир, вършейки Твоята воля за Твоя слава“.

Призовавам всички верни чеда на нашата Църква да се молят усърдно мирът да се завърне на украинска земя и братските народи да намерят пътя към примирението и взаимната прошка.

+ ВЕНИАМИН,

Митрополит Мински и Заславски,

Патриаршески екзарх на цяла Беларус

Превод: Андрей Романов

Източник: Официален портал на Белоруската православна църква

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...