Лъчезар Тошев: Ролята на Православната църква в диалога християнство – ислям е изключително важна


Изказване на Лъчезар Тошев – народен представител от СДС, вицепрезидент на фракцията на Европейската народна партия в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, на VІІІ Диалог на ЕНП с Православната църква, Солун, 21-22 октомври 2004

 

Изключително признателен съм за поканата да участвам в 8-мия Диалог между ЕНП и Православната църква. Това е забележителна инициатива, която е следствие от разширяването на ЕС с нови страни-членки, където Православната църква е влиятелна и аз приветствам инициативата на ЕНП да включи теми от тези страни в своя дневен ред.

Като християндемократи за нас е много важно да запазим диалога с Православната църква, която е така влиятелна в Източна и Югоизточна Европа, а също така и в новото съседство на Европейския съюз.

Бих желал преди всичко да оценя високо направеното от Негово Всесветейшество Вселенския патриарх Вартоломей I – Архиепископ на Константинопол – новият Рим, от една страна, и от Вим ван Велцен – вицепрезидент на ЕНП, както и на фракцията на ЕНП – ЕД в Европейския парламент, подкрепена от фондация "Роберт Шуман", от друга страна.

Аз съм тук в двойно качество – като член на СДС, България, чийто председател г-жа Надежда Михайлова, която също е и заместник-председател на ЕНП, ви изпраща своите сърдечни поздрави, съжалявайки, че не може да присъства на това събитие поради предварително поети други ангажименти. От друга страна, аз съм тук и като вицепрезидент на фракцията на ЕНП в ПАСЕ, упълномощен от групата и нашия председател г-н Рене ван дер Линден, да предам неговите поздрави и подкрепа за продължаването на този диалог и в бъдеще.

Фракцията на ЕНП в ПАСЕ създаде специална работна група "Христянство – Ислям", която ще проведе конференция по тази тема идната пролет. В диалога между християнството и исляма ролята на Православната църква е изключително важна, както на Европейска територия, така и в новото съседство.

Мюсюлманската общност е живяла съвместно с Православната църква през дълъг период – по време на турската империя, а също и днес в страни като Сирия, Израел, Египет, Йордания и други, където живеят големи православни общности.

Православните християни са известни там и очевидно добре приети. Те не се разглеждат от мюсюлманите като "кръстоносци", поради тяхната традиционна толерантност и приемането на правото на свободна воля на хората по религиозните въпроси.

В този смисъл, ние в групата на ЕНП сме на мнение, че Православната църква има да играе важна роля в диалога "Християнство – Ислям".

От името на групата, г-н Ван дер Линден депозира предложение до Бюрото на ПАСЕ да бъде отправена покана до Негово Всесветейшество Вселенския патриарх да говори пред Асамблеята.

За съжаление решение все още не е взето, но аз вярвам, че идната година, когато – убеден съм – г-н Ван дер Линден ще стане президент на ПАСЕ, тази инициатива ще бъде успешно реализирана.

Третият въпрос, който бих желал да засегна, е декларацията, приета от участниците в VІ Диалог в Букурещ, която призовава в програмата на Съвета на Европа за образование в демократично гражданство, основано на правата и отговорностите на гражданите, да се включат и църквите.

За съжаление, до сега Съветът на Европа не е реагирал на това предложение. Но следващата година – 2005, беше вече обявена като Европейска година на Демократичното гражданство, основано на образование, което е една възможност за такова взаимодействие.

Говорейки само от свое име, бих желал преди всичко да приветствам Влатадонския процес, започнал през 2000 г. тук в Солун, в манастира на Вселенската патриаршия – Влатадон, имащ за цел установяването на толерантност и взаимно уважение между хората от Югоизточна Европа.

Църквата може да изиграе сериозна роля за постигане на помирение след толкова много конфликти, през които премина регионът. Ние пострадахме много от сблъсъка между т.нар. "велики сили" и тяхната борба за зони на влияние. В този смисъл бих искал да призова за препотвърждаване на принципа на независимост на църквата от държавата. Това е особено важно за страните, които пострадаха от комунистически режими, където Църквата беше поставена под пълно доминиране от тоталитарните комунистически партии и техните специални служби – факт, който е много болезнен за всички нас.

Говорейки като редови член на Православната църква, бих искал да споделя, че се чувствам смутен от факта, че Руският патриарх е член на Съвета за национална сигурност на Руската федерация и дори за две години беше негов председател.

Това е светски пост, който според мен предизвиква по скоро въпроси, отколкото да е полезен. И се питам дали това е съвместимо с Правило 6 и Правило 81 от Правилата на Светите Апостоли и как той е успял да съвмести двете позиции.

Като заключение, мисля че ролята на Църквата е да установява християнските ценности в обществото, да работи за толерантност спрямо различните религии. (Не е необходимо да се приемат техните доктрини, нито да се извършват съвместни служения с тях, но да се признае правото на свободна воля на всеки, както Православната църква прави).

Като българин бих искал да дам пример с Българската православна църква, която изигра активна роля за приемането на арменските бежанци от турската империя в началото на ХХ век. Тя също игра активна роля при спасяването на Българската еврейска общност по време на Холокоста и 50 000 евреи бяха спасени, независимо че от религиозна гледна точка има значителни различия и дори конфронтация на религиозните доктрини.

Но това е истински знак как трябва да се разбира притчата на нашия Господ за добрия самарянин.

И бих казал – аз съм горд с моята Църква, заради това.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...