Библиотечният институт стартира инициатива за спасяване на храм край Бобошево


Специализираното висше училище по библиотекознание и информационни технологии (СВУБИТ) започна кампания под наслов „Българско културно-историческо наследство в опасност”. Първата инициатива в рамките на кампанията е насочена към спасяването на средновековните стенописи в църквата „Св. Теодор” край Бобошево.

Оцелелите български средновековни стенописи не са много. В скалните църкви край с. Иваново те бяха твърде късно съхранени. Стенописите в Боянската църква бяха повредени поради слаба квалификация на първоначалните реставратори и впоследствие реставрирани с десетилетия. В търновската църква „Св. 40 мъченици” стенописите бяха реставрирани в продължение на половин век. Неадекватните действия на държавата относно безценните средновековни образци на християнското изкуство у нас няма как да продължат в наши дни, тъй като те касаят културно-историческо наследство със стойност за цивилизования свят, към който имаме претенциите да принадлежим.

За спешно съхранение на стенописите от църквата Св. Тeодор край Бобошево историци, културни дейци и църковни настоятели алармират от 1928 г. насам.

Църквата носи името Свети Теодор, по името на свети Теодор Тирон или на свети Теодор Стратилат. Тя се намира на 2 км. от Бобошево в посока Скрино. По тип е кръстокуполна. Върху стените на църквата са запазени два пласта стенописи. Фреските от ранния пласт са унищожени, а тези от втория представляват ценни творения на българската средновековна живопис. Частично запазени са Тайната вечеря, Умиване на нозете, Молитвата в Гетсиманската градина, Предаване на Христа от Юда и др.

В. Миков датира църквата към ХШ—XIV в., Н. Мавродинов — ХІІ в., а Д. Панайотова – към първата четвърт на XI в, а стенописите – втория пласт, датира от първата половина на ХІV в.

През 1962 г. църквата е „опакована” с дървен градеж, в очакване на пълната й реставрация. Паянтовата барака е сложена, едва когато близко дърво паднало и унищожило, все още издигащия се до това време купол. В наши дни тази барака пропуска всеки един дъжд и това води до унищожаването на стенописите в църквата ден след ден.

Ето и пълният статут на църквата, поради който тя е в такова състояние: обявена за „народна старина” (ДВ 1927 г. бр. 221); „архитектурно-строителен паметник” (ДВ 1968 г. бр .77); „паметник на архитектурата и изобразителното изкуство” (ДВ 1972 г. бр. 38).

В тази връзка Курс МАГИСТРИ “Културно-историческото наследство в съвременната информационна среда” към СВУБИТ организира поклонническо пътуване под наслов "ЗАГИВАЩИТЕ СРЕДНОВЕКОВНИ СТЕНОПИСИ НА ЦЪРКВАТА „СВ. ТЕОДОР” КРАЙ БОБОШЕВО. Пътуването ще се проведе на 30 май (събота) и ще започне от 10.00 ч. пред храм-паметника "Св. Александър Невски" в София.

За контакти и записване: Светла Шапкалова – асистент в катедра КИН,  стая 312, тел. 0898262777, 0887918260

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...