В Русия и Сърбия се молят за Милошевич


Въпреки че Руската православна църква не е изказвала официална позиция за смъртта на бившия сръбски лидер Слободан Милошевич, в много руски храмове в неделя бяха отслужени панихиди за него, съобщава Интерфакс, позовавайки се на източник от Московската патриаршия.

Източникът, цитиран от агенцията, е напомнил, че Сръбската православна църква също не е излязла с официално становище по повод внезапната смърт на Милошевич.

Известно е, че още през лятото на 1999 г. Синодът на Сръбската църква е изпратил послание до тогавашния президент на Югославия, в което е поискал оставката му, а през есента на 2000 г. именно патриарх Павле е бил сред първите, признали съперника на Милошевич Воислав Кощуница за законно избран президент на страната. Патриархът е критикувал много пъти политиката на Милошевич, въпреки че сред архиереите на Сръбската църква е имало и негови привърженици.

Независимо от това панихиди за "новопредставения Слободан" бяха отслужени в неделя на много места в Сърбия и извън нея, в частност в Баня Лука (Босна). Заупокойни бележки с името на бившия президент бяха подавани от богомолците и в много храмове на сръбската столица.

"Ние знаем, че отношението на сръбския народ към неговия бивш лидер е доста нееднозначно. Но не е наша работа да даваме оценки за дейността му сега, когато той е застанал пред Божия съд", каза секретарят на Отдела за външноцърковни връзки на Московската патриаршия протойерей Николай Балашов.

Той също така изрази съжаление, че Хагският трибунал не е изпълнил молбата на Милошевич да му позволят да се лекува в Москва. "Резултатът показа, че това е било антихуманно решение", каза той.
Във връзка с твърденията на някои медии, че сръбските власти ще попречат тялото на бившия президент да бъде погребано на родна земя, съветникът на Милошевич по юридическите въпроси Бранко Ракич заяви, че той може да бъде погребан в Москва, където понастоящем живее неговото семейство – съпругата му Мира Маркович и децата му.

Братът на починалия, Борислав Милошевич, който също живее в Москва, заяви, че "семейството все още не е решило, но рано или късно, аз съм сигурен, Слободан ще бъде погребан в своята страна".

"Слободан си отиде непобеден и морален победител. И като бележит син на своя народ той трябва да бъде погребан в родината си. Това е необходимо за сръбския народ, за Сърбия и Черна гора", подчерта той.

Превод: Андрей Романов

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...